2023-06-18
今日同朋友去咗一间东南亚餐厅,食咗一顿好味嘅晚餐。餐厅嘅装潢好有异国风情,灯光柔和,气氛好舒服。首先,我哋叫咗一份虾酱炒饭。呢道菜嘅味道好特别,虾酱嘅香气好浓郁,饭都煮得啱啱好,口感好好。虾酱炒饭入面仲有啲青豆同埋玉米粒,加多咗啲层次感。之后,我哋又叫咗一份泰式金边粉。呢道菜系我哋嘅必叫之一,因为我哋好钟意泰国菜。金边粉嘅汤汁好鲜美,而且微微有啲辣味,好开胃。里面仲有啲猪肉、豆芽同花生碎,口感好丰富。金边粉嘅粉条都好有嚼劲,煮得啱啱好。最后,我哋又叫咗一份肥牛汤河。呢道菜嘅汤汁好鲜美,牛肉都煮得好嫩滑,入口即化。汤河都好入味,同汤汁好好融合埋一齐,好好食。整餐饭食落嚟,每道菜都好好食,我哋都食得好满足。服务员都好亲切,令我哋有一个好好嘅用餐体验。如果你想试吓东南亚风味嘅美食,呢间餐厅绝对系一个好好嘅选择。