2021-08-13
西贡除左西餐同咖啡以外,其实都有唔少既泰国菜餐厅。可能大家印象中既泰国菜只会集中响市中心巷仔内;但其实响西贡旧墟都有唔少被重重旧楼围住既隐世餐厅,西贡餐室就系其中之一喇。响旧墟中揾到西贡餐室唔容易,平凡既门面装修会令你绝对认为佢系好一般﹑好古旧既茶餐厅,甚至入到去因为属于防疫规定下A类餐厅,每枱2人既规定,令枱与枱之间好迫而令你觉得唔太感觉良好。但当你品尝到佢既泰式风味食品个阵,你就会对佢绝对改观。 (当然你可以叫返茶餐厅有既炒粉面 - 但呢度既客人有9成都会叫泰式食品)话明泰式食品既茶餐厅,食物种类不外乎香叶肉碎煎蛋饭﹑香叶炒河﹑虾酱炒饭﹑炒金边粉等。小编今日就享用左泰式香叶肉碎煎蛋饭 (记得怕辣既一定要叫小小辣,因为呢度既辣度系唔可以睇小既),另外再叫左青柠梳打。10分钟后就上枱喇。平凡既一碟肉碎饭,吸引之处就系全部都系新鲜制作,肉碎份量好多,虽然有少少油但配合香叶同豆角食都唔会令人有太油腻既感觉;同时肉碎有腌制过,所以唔需要太多既调味就足以令你食个阵有辣同香味。而青柠梳打就直接利用泰国直接入口既梳打水而唔系一般既梳打水,风味十足。配合两粒青柠,令你响炎热既天气下得到充足既矿物质补
10分钟后就上枱喇。平凡既一碟肉碎饭,吸引之处就系全部都系新鲜制作,肉碎份量好多,虽然有少少油但配合香叶同豆角食都唔会令人有太油腻既感觉;同时肉碎有腌制过,所以唔需要太多既调味就足以令你食个阵有辣同香味。 而青柠梳打就直接利用泰国直接入口既梳打水而唔系一般既梳打水,风味十足。配合两粒青柠,令你响炎热既天气下得到充足既矿物质补充!
而最紧要既,系价钱上只需要$65就可以享用以上两款美食。当然你可以会认为$65响西贡都已经食到好多野,但泰国菜黎讲$65真系只食到炒粉面类食品,所以要食既话就当然要揾间好味啦!