2020-02-21 618 浏览
疫情下都好少出街食饭,星期六放咗工,真系唔想咁早返屋企,成日都经过洪师傅,见当时舖内客人又唔多,所以就入去试试佢。我就叫咗川味牛肉面,汤清得嚟充满牛香,肉方面系用牛肋条,食落弹牙唔靭,牛油香十足,面质烟靭弹牙,汤浸耐咗都唔会糊同烂。川味方面目测有啲啲辣油,不过川味一啲都唔突出。碗面嚟嘅时候好似唔太大碗,不过食落材料十足,相当够饱。大佬就叫咗卤肉饭盐酥鸡、卤肉唔系肉碎级,而系好细嘅肉粒,肥膏同肉比例适中,配上香浓酱汁,送饭真系一流。饭面仲有菜脯、腌菜丝、腌萝卜同卤水蛋,净系碗饭都够饱。盐酥鸡唔系一粒粒,而系盐酥鸡扒,一件件,咸香脆,唔会炸到干争争,肉汁充裕。跟餐嘅阿萨姆红茶,菜清新幽香,已经叫咗少甜都略嫌甜咗啲。少甜少奶嘅珍珠奶茶,就一般货色,茶味都算香。两杯饮品都好大杯。环境都坐得好舒服,我哋坐近厨房出菜位,望到厨房里面都好干净整齐,令人喺咁嘅疫情环境下都食得安心。

牛肉面
卤肉饭拼盐酥鸡