2022-03-07 623 浏览
疫情咁厉害,最近已放弃出街食饭喇。如果唔系返工,我就只系留喺屋企同狗狗折埋。不过亦因为咁,呢排比平时更多从外面买蛋糕、甜品返屋企,算系疫情下的highlight!早前狗狗爸爸转寄一则报导,系关于艺人汤怡喺南丰纱厂开咗一间芝士蛋糕店,主打巴斯克焦香芝士蛋糕。虽然我只知道呢种芝士蛋糕的表面系好似焗㶶咗咁,但感觉蛋糕店既然只卖呢款芝士蛋糕同曲奇,唔贪心,应该水准唔错,所以好想试下。前阵子,狗狗爸爸终于外卖一件,一齐品尝。不过,原本佢想买原味或焙茶味,可惜去到饼店时,两款都冇切饼,于是只好买咗班兰味。件蛋糕同出面街的切饼差唔多大细,$58,我觉得都算贵。我哋一件两份分。蛋糕食落软绵,好味。虽然我唔识整饼,但外面好多芝士饼里面好多时都过硬(可能同放雪柜储存有关?),不过呢件饼我哋都系直接由雪柜拎出嚟就食,但入面的质感系软绵。蛋糕外面焦香,焗㶶咗咁,系呢款饼的特色,我虽然唔系太喜欢呢种焗法,不过外面硬、㶶的质感同口感的确同入面的软滑、轻怡系一个对比,系佢的特别之处。班兰味喺蛋糕颜色上可以见到,而味道就比较轻淡。以切饼嚟讲,件蛋糕无疑系贵咗少少,不过因为我哋系将蛋糕切开两份食,食完系感觉满足,而平均

班兰味巴斯克焦香芝士蛋糕

以切饼嚟讲,件蛋糕无疑系贵咗少少,不过因为我哋系将蛋糕切开两份食,食完系感觉满足,而平均$29一小件亦唔算贵。期待有机会可以喺日后买到焙茶味,感觉焙茶同焦香呢个元素会更夹!

题外话,报导话靓女老板娘可能会坐镇店舖招呼客人,于是我就问狗狗爸爸买饼有冇见到靓女,点知佢话买完就走,冇留意对方靓唔靓㖞。。。