2020-03-20
之前一直有上开深圳食酸菜鱼,但由于近排疫情严重,导致无得北上食酸菜鱼,但系又心挂挂,所以决定同友人一齐黎呢间试下佢啲酸菜鱼。我地今次叫左三样野,第一样系麻辣拼盘,我哋要咗小辣,但系食落都几辣,拼盘有少少似夫妻肺片,入面有牛肚,牛𦟌,猪耳,牛肺,青瓜丝。味道都唔错份量亦都好多但小辣都几辣下。第二样系酸菜鱼,整体黎讲酸菜鱼嘅味道就真系不及深圳好食,鱼系桂花鱼,但系就唔够滑同埋切得太厚,我哋叫咗小辣,但系反而一啲都唔辣,酸菜鱼我觉得味道比较普通,唔算话系太特别。第三样系大盘菜花,即系福花,佢用咗啲咸肉黎炒,明显地福花系走过油所以好香口,而且仲用咗啲孜然粉一齐煮又有小小辣味,我认为呢一个𩠌系全晚最好食嘅。整体来讲我觉得呢餐系唔错嘅,三个𩠌都好平均,而且份量都好多,都算系抵食嘅!