2020-04-18 837 浏览
因为疫情问题,几个月冇食过好西,今日趁假日好好休息及忽然想奖励自己。一个人不想吃自助餐, 也不想动脑A la carte,又贪心想吃多样食物,环境又想Cozy一点,有什么比Omakase 更适合呢?去Haku好定Sora好?最后拣左平少少,非fusion, 又系我酒店楼下的Sora。全店晚上得三个客人,都是食Omakase。我拣左$11xx 果个set,加埋一$1300食左十九几件野,饱到上心口。Menu:1. 前菜(菠菜、鱿鱼、小鲍鱼半只)2. 生蚝一只3. 贝类刺身三款4. 鱼生四款(黑鯥,左口,深海池鱼,日本𫠒红)5. 烧八爪鱼6. 水茄子7. 热食两款(海鳗及春卷)8. 寿司三款 (赖尿虾,金目鲷,鲽鱼)9. 海胆鱼子饭10. 拖罗紫菜卷11. 鱼汤12. 甜品水信玄饼当中有几款都是亮点,生蚝非常新鲜甜美creamy; 黑鯥鱼刺生超级鲜甜;鲽鱼寿司油香爆满;赖尿虾寿司很厚肉很甜; 海胆又系鲜甜爆灯冇苦味,分量多。整体而言冇咩花巧嘢,用料系靓。唯一逊色系个春卷,好多好鞋嘅鱼肉,虽然炸得香脆但冇咩味,应该配个酸汁。或者改做天妇罗更理想。另外烧八爪鱼唔太香,咸到有点点苦。想特别赞嘅系

Menu:

1. 前菜(菠菜、鱿鱼、小鲍鱼半只)
2. 生蚝一只
3. 贝类刺身三款
4. 鱼生四款(黑鯥,左口,深海池鱼,日本𫠒红)
5. 烧八爪鱼
6. 水茄子
7. 热食两款(海鳗及春卷)
8. 寿司三款 (赖尿虾,金目鲷,鲽鱼)
9. 海胆鱼子饭
10. 拖罗紫菜卷
11. 鱼汤
12. 甜品水信玄饼

想特别赞嘅系服务态度,有礼貌,师傅又会同客人讲解每一道菜,侍应都好细心,食得舒服开心。可能因为人少,餐厅音乐显得大声,播紧同一屋簷下,星之金币呢的日文歌,好似入咗时光隧道咁。(不过呢个同餐厅食物无关既)总体而言呢一餐食得好开心嘅!亦会推介比想食Omakase嘅朋友!