2020-02-24
▾#Serena食食食【旺角金御酒家(胡社生行)】系二月疫情中嘅一个晚上,我哋避开左人多嘅时间,大概宵夜嘅时段嚟到旺角朗豪坊附近嘅金御酒家。虽然呢一间食开平嘢嘅金御唔系太大间,铺头大概有10零20张枱,但当晚都系得两三台人。我哋两个人拣咗系方圆六格都冇人嘅枱坐低,望住电视啱啱好。可能因为冇咩生意,平时黑黑地面嘅接待员今日都特别好招呼。我哋拣咗【龙虾🦞烧鹅孖宝】【碧绿炒珊瑚蚌】同埋【蒜蓉粉丝蒸元贝】首先上菜嘅就系【烧鹅例牌】虽然系返叮烧鹅,但都尚算好食,大啖肉,过得去咁啦,只系酸梅酱得个甜字,酸都唔酸下。推荐指数:⭐️(满分为5星)【碧绿炒珊瑚蚌】可以话系最好食嘅一个菜,但其实煮法都好简单,可能我肚饿啦。珊瑚蚌同鲜鱿嘅份量比例都算多,虽然炒得唔系特别香,但系点一点跟机嘅虾酱或者蚝油已经好好味😋推荐指数:⭐️⭐️⭐️ (满分为5星)【蒜蓉粉丝蒸元贝】$38蚊1只叫咗四只,Size适中,反而觉得蒜蓉唔够,豉油都唔系好够,但系蒸嘅时间刚好,不过不失。推荐指数:⭐️⭐️(满分为5星)【芝士焗龙虾伊面】千祈唔好叫,我重复,系千祈唔好叫。个龙虾伊面入面系有冬菇,芝士配冬菇,搞笑。芝士味道怪怪的,总之唔好食。龙虾
#Serena食食食
【旺角金御酒家(胡社生行)】
推荐指数:⭐️
【碧绿炒珊瑚蚌】
推荐指数:⭐️⭐️⭐️
【蒜蓉粉丝蒸元贝】
推荐指数:⭐️⭐️
【芝士焗龙虾伊面】
千祈唔好叫,我重复,系千祈唔好叫。个龙虾伊面入面系有冬菇,芝士配冬菇,搞笑。芝士味道怪怪的,总之唔好食。龙虾嘅份量还可以,亦都系鲜味嘅,如果系上汤嘅话可能我冇咁反感。成个感觉有啲似食紧pizza,讲完。
推荐指数:⭐️
(满分为5星)
整体来讲食平平哋嘅晚饭宵夜小菜,嚟依间朗豪坊附近嘅旺角金御,系可以一试,但千祈唔好叫比较贵嘅食材,有可能会失望。听讲啤酒几抵饮,但冇饮
▾
#Serena食食食
🔸 旺角金御酒家(胡社生行)🔸
📍 旺角弥敦道655号胡社生行3楼全层(朗豪坊对面)
📲 2397 3822
▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸
🔱S指数🔱(满分为5)
美味度:👅👅
打卡度:📸