2014-10-15 1380 浏览
钟意食野ge人都知,铜锣湾登龙街,可以话系「铜锣湾食街」。而拉面店,都有几间出名ge落户呢到。试过唔少间舖又大又出名ge拉面店,今次试间系香港未太出名但系日本个名就响当当ge拉面店-----金田家。去到餐厅,装潢布置几有特色而简单,分吧枱同普通枱,共廿几个座位,重有一个开放式厨房,保留左一部份日本风。墙上挂左一D佢地曾经得攞过既奖状同拉面相。简简单单,或者就系金田家创办人金田先生ge风格。坐低之后,店员会用心同详细向我介绍餐单上既食物,重会先问曾光顾与否而加以解释应该选择ge拉面,服务态度一流。我拣左荳芽叉烧拉面,硬面,正常葱量~ 宜家一碗拉面仲送一只溏心蛋。等左一阵,拉面就到啦。卖相,真系几吸引,汤系奶白色兼有起少少泡,叉烧整齐摆好,紫菜放系侧边,加埋只溏心蛋,睇落都想食。面条虽然幼身,但由于系硬面,食落嚼劲不错,挂汤力强,汤同面合埋一齐,绝配也。汤质感浓稠,猪骨味好浓,肯定好足料,煲左十几个钟都有可能。叉烧薄薄地一块,入口肥瘦均匀又带腌制过ge香味,唔「干争争」,咸咸地,好醒胃。大量芽菜、木耳、青葱,香而爽口,中和汤的浓厚味道。溏心蛋甜甜地,浓郁蛋香,咬开佢就有呈半流心状ge蛋黄流
荳芽拉面
面条虽然幼身,但由于系硬面,食落嚼劲不错,挂汤力强,汤同面合埋一齐,绝配也。汤质感浓稠,猪骨味好浓,肯定好足料,煲左十几个钟都有可能。叉烧薄薄地一块,入口肥瘦均匀又带腌制过ge香味,唔「干争争」,咸咸地,好醒胃。大量芽菜、木耳、青葱,香而爽口,中和汤的浓厚味道。溏心蛋甜甜地,浓郁蛋香,咬开佢就有呈半流心状ge蛋黄流出,入味道出众,系我食过最好味。
溏心蛋
铜锣湾登龙街,细细ge金田家,果然名不虚传。我相信,凭藉佢地食物质素,一定会有更多人黎食,成为呢条街ge「惊艳」。
题外话/补充资料: 汤的质感浓稠 幼直面条嚼劲不错,挂汤力也可以 面的硬度合乎要求 把牛肉弄薄到向著灯可以透光,然而入口肥瘦均匀又带香,十分不错 半熟蛋无论是流心度、蛋香度、入味道皆出众
2014-10-10
荳芽拉面