2019-02-16 34 浏览
其实香港人真系好钟意食拉面,拉面舖开到周街都系,市场上都系长青嘅猪骨汤同近年冒起嘅鸡白汤,咁牛呢?呢间正正就系做市面上少有嘅牛骨汤拉面✨过百蚊碗拉面其实都几贵下,但当睇到枱上介绍就知物有所值,所用嘅材料完全都系精心挑选,首先汤底用带骨髓嘅牛骨熬足廿个钟,和牛就用顶级品种和王嘅大腿上肉,面条制作材料无论系面粉定碱水都系自来日本,卖呢个价都合理嘅😗以牛为主就当然要先讲下作啲牛啦,和牛数量以四十蚊递增上去,本身想叫两份牛加多少少整够三份够哂满足,和牛种类可以拣刺身定火炙,当然都可以好似我咁拣双拼,刺身一大片,浸落汤至半生熟就可以越南嘅生牛河咁,当然嫩滑程度同阵牛味就冇得比啦,而火炙就会切细块嚟烧得刚好全熟,两者我系会钟意刺身多啲,因为真系好滑口又软腍,味带牛香,而火炙就多咗阵微微嘅灼烧味,全熟得嚟同样软滑,如果烧多少少焦面会更惹味✨至于牛骨汤底够甜够醇入口舒服,面质条弹牙挂汁力唔错,俾多十蚊拣咗白牛的话就会多咗一堆白松露酱,唔只系油而系酱,所以就算唔系黑松露都好浓烈,同个牛骨汤都几夹,而且我拣松露量系多,所以啲酱多到可以咁夹埋落个面度食超满足,不过劲得滞食完饮汤果阵就觉得有啲腻😂最后私心推荐

最后私心推荐佢个溏心蛋,好软滑好流心,而且浸得好入味,系成只蛋都入哂味,高质✨