2020-03-17 129 浏览
我成日会发掘工厂区既西餐厅,虽然景色比较逊色,但性价比高,食物质素亦不错。讲起工厂区,大家可能立即谂到观塘,但原来荔枝角都有好多高质素西餐厅,今日适逢白色情人节,我就拣左位于荔枝角工厂区既FAB Kitchen同女友庆祝。FAB kitchen既Dinner Menu弹性几高,有几个组合可以选择,以我地为例:👱🏻‍♀️:汤+主菜+甜品🧔🏻:汤+头盘+主菜+甜品下单之后就送上面包篮,面包热辣辣几松软,不过牛油唔系太好挖。首先我女友既食物如下:- 粟米浓汤🌽口感几香滑,入面食到一粒粒粟米。- 香煎比目鱼配三文鱼籽,菠萝清酒泡沫比目鱼肉质细嫩,而且无骨,食嘅时候可以大啖大啖咁食。菠萝清酒泡沬令比目鱼更鲜甜。平时我唔会食伴碟既青豆,因为感觉太干,但今次FAB kitchen将青豆做成蓉,甘既味道更易令人接受。另外意大利甘荀用咖啡熏过,相当有趣。- 朱古力心太软餐厅用左比利时朱古力,朱古力流心特别香浓顺滑,外面既朱古力松饼亦非常香脆。至于我点既食物就丰富少少:- 芹菜浓汤芹菜浓汤几新颖,餐厅将北海道鲜奶加番茜打成泡沫,打成泡沫既番茜味道无咁强烈,更易令人接受,仲带有小小清新既感觉。- 华多夫青苹果

👱🏻‍♀️:汤+主菜+甜品
🧔🏻:汤+头盘+主菜+甜品

首先我女友既食物如下:

- 粟米浓汤🌽
口感几香滑,入面食到一粒粒粟米。
粟米浓汤

- 香煎比目鱼配三文鱼籽,菠萝清酒泡沫
比目鱼配三文鱼籽,菠萝清酒泡沫

- 朱古力心太软
朱古力心太软

至于我点既食物就丰富少少:

- 芹菜浓汤
芹菜浓汤

- 华多夫青苹果沙律🥗
沙律材料几丰富,有厚火腿、青苹果、西芹、提子干同胡桃。
华多夫青苹果沙律

- 德国猪手
猪手份量相当大,充满胶质,外皮烧到金黄,但略嫌唔够香脆。薯条分量又系非常多,不过同猪手唔太脆。
德国猪手

- 朱古力饼🍰
摆盘相当华丽,朱古力上面有满满既棉花糖,甜上加甜,甜到入心。
朱古力饼

最后每人有一杯Latte,拉花非常精致,圆案亦比较少见,女友话唔舍得饮,因为唔想整走个图案🤣。

Latte
2020-03-14