2023-08-29
今晚同朋友黎到葵芳呢间一锅堂旗舰店吃火锅。我们都好爱呢间火锅店,因为肉类质素高,而且味道又唔错。估唔到平日晚6:30pm左右已人头踊踊,十分夸张。等了一会就到我们的号码筹了。入座前先要拣好想吃边种餐,想食咩肉类同要咩汤底。是次我们点了火锅火题C餐,汤底都是花多眼乱的,因为太多唔同选择,今次点了酸菜白肉汤。之后就开心入座了。葵芳呢间店以卡座形式,所以私隐度很高,好岩同朋友/家人来吃火锅,又有私人空间,座位又阔落,又坐得舒服,十分唔错。之后出去睇睇有咩现成熟食拎,发觉都唔少,有炸鸡翼、鸡脚、汤等等,十分吸引。而且仲有好多唔同既肉丸、肠仔、菜类、饮品可以拎,十分之多选择。而其他肉类、海鲜类、饺类等等的食材就是以QR code下单,十分方便,而且上菜速度十分之快。首先,介绍一下是次所点的汤底~酸菜白肉汤。我都是第一次食呢个汤底,汤底味道酸酸的,好开胃,而且入面仲有少少豚肉片,又够薄身,而且超入味。除外,仲有点点类似红薯宽粉的粉条,十分吸味,十分好味。呢个汤底清清地,但味道带酸酸的,十分开胃。而肉类方便,放题C餐当然唔少得呢款肉了,就是日本黑毛和牛,肉身鲜红,又新鲜又靓,而且切得薄薄的,一放入锅
估唔到平日晚6:30pm左右已人头踊踊,十分夸张。
等了一会就到我们的号码筹了。
之后就开心入座了。
首先,介绍一下是次所点的汤底~酸菜白肉汤。 我都是第一次食呢个汤底,汤底味道酸酸的,好开胃,而且入面仲有少少豚肉片,又够薄身,而且超入味。除外,仲有点点类似红薯宽粉的粉条,十分吸味,十分好味。呢个汤底清清地,但味道带酸酸的,十分开胃。
而肉类方便,放题C餐当然唔少得呢款肉了,就是日本黑毛和牛,肉身鲜红,又新鲜又靓,而且切得薄薄的,一放入锅中就可以吃了,完全好快好方便,不要看肉身咁薄,但牛肉味都要超浓,口感都相当之中。呢款日本黑毛和牛,真系不得了,我们都追加了很多回。
除了呢款牛外,仲有多款唔同既牛可以食。
另外猪方便都好出色,呢款西班牙黑毛猪,看到肉身都是黑黑色,但猪味同口感都相当唔错,轻轻一放到锅中,都是很快又熟透,啖啖肉好好味。
另一款就是西班牙粟饲猪肉,呢款肉质较嫩红,吃起来肉质会较腍身少少,都是相当出色。不同的猪有不同的口感。正。
纽西兰羊卷肉都是好好味,又香又浓既羊味,一试便爱上。
一锅堂的肉类真系无得顶,好高质好好味,而且又多选择。每次来都是吃肉都会吃得饱饱。
另外呢款花胶都相当不错,花胶都厚切的,所以不怕滚太耐而导致缩水,而且花胶好弹牙好又口感,而且又腍身,好好味。
当食肉类丸类吃得饱饱,餐厅仲有软雪糕机及杯装雪糕提供。