2019-06-25
莆田食蛏子既季节又黎喇,上次食过番寻味,今日带妈妈黎试下。✨莆田扁肉汤($22): 几钟意佢个汤,清清甜甜有d 紫菜味。仲有一粒粒晶莹通透既mini饺。个皮有d 似鱼饺,但透薄好多,个饀都唔错。✨四小拼($129): 个头水紫菜好正,食落冻冻地个汁酸酸地好开胃。水晶猪蹄冻好似食紧软滑既jelly咁,而且个汁微辣,唔食得辣既我都ok. 卤水豆腐平时最怕食落去劲咸,但佢呢个汁甜甜地,唔会太heavy.✨冰爽酒醋蛏子: 咁热既天气食就啱晒,酒味好香,似平时食醉鸡既花雕酒。蛏子几鲜味,加上酒香都几醒胃。✨兴化炒米粉($88): 我最爱既菜式,每次黎都必点,因为个米粉真系超幼,口感好松化。个脆脆紫菜我最钟意,佢d 料又多,有虾,蛋,花生,菜,肉片,干葱,蚬,带子,瑶柱。份量多又饱肚,食落好香,而且味道好丰富,自己屋企都炒唔到咁多料👍🏻✨铁板盐焗蛏子: 上次食过觉得最好食,今次再encore~~个铁板真系超级热,剥开果时要小心。 呢款蛏子更加肥美,食落更鲜嫩多汁。盐焗既方法真正食到蛏子个原汁原味,就系劲鲜👍🏻呢款一定要试👍🏻