2021-05-21
之前屋企人食过佢哋嘅铁板烧,因为话个二人同行好抵食,睇过佢哋嘅相又真系好丰富,于是决定同gf试下佢哋嘅omakase。未食之前见佢哋开系利园,心谂都算系一个高档嘅位置,本来有啲期待。坐低叫咗$1380嘅餐,两杯梅酒。梅酒就已经好一般。食咗两碟头盘,都觉得ok。开始食刺身喇,一上抬就吓一跳,虽然知道你系一人价钱,但碟刺身好似200Lunch set咁。。。 啲刺身细细件仲要摆埋晒系碟仔度一齐上。。。我心谂都算啦,始终价钱系平,我gf 已经开始有嘢讲 之后开始食寿司啦,食到唔知第二件定第三件,个侍应突然喺后面上咗碟熟食上来,我即刻O咗咀啦,如是者,继续一边食寿司,佢就一边上熟食,咁样嘅omakase我都系第一次见识到我心谂系咪赶住落场?点解一个omakase 做到好似lunch set咁,仲要系依个位置嘅日本餐厅。之后讲返食物质素,个师傅手艺固然食唔出,d寿司只系一旧鱼生放喺旧饭度,饭无特别,酱油,料理方式都无特别,同我去食回转寿司系无分别嘅,分别在件鱼生有上埋酱油个head chef 无交流都算,全程只系专心对住一个日本客,可能因为佢叫a la carte?所以要特别招呼?个head c
坐低叫咗$1380嘅餐,两杯梅酒。梅酒就已经好一般。
我心谂都算啦,始终价钱系平,我gf 已经开始有嘢讲
个head chef 无交流都算,全程只系专心对住一个日本客,可能因为佢叫a la carte?所以要特别招呼?个head chef全程同佢饮sake,我哋只系随便上完件寿司,讲下依件系咩嚟嘅。如果食物服务质素都ok,我本来都唔介意,但系如果你要做到咁将货就价,连基本omakase 嘅水平都达唔到,不如就做返正价,维持返应有嘅水准仲好啦,浪费咗依个咁好嘅位置。