Juchheim年轮蛋糕专门店,系德国人Karl Juchheim 先生系1909 年系中国青岛创立,再带去日本,宜家已经有过百年历史。因为蛋糕外型似一个树轮,寓意幸福同长寿,所以日本人会将佢当做祝福贺礼。要做到蛋糕一圈圈树轮既效果,要先系不断旋转既铁棒涂上一层,等蛋浆烤熟至金黄色,再涂上另一层,重覆大约14次呢个步骤之后,年轮蛋糕就完成。.年轮蛋糕除咗有大件装卖之外,仲有bb版!啱哂我呢啲想一次过试多啲味既人🤭 从横切面睇,蛋糕既每一个年轮都清晰可见!为确保新鲜,会以密封包装,可以保存好几日!.日本Juchheim 迷你年轮蛋糕 独立包装礼盒 (1盒5件)FYI 下面既介绍系已经切左一半既份量.📌伯爵茶年轮蛋糕蛋糕偏干身!蛋糕夹杂点伯爵茶粒,食到一半,淡淡既伯爵茶香味先慢慢渗出黎!.📌朱古力年轮蛋糕最外层系朱古力脆皮coating,丰富左整体既口感。食落同预期有啲出入,朱古力味薄弱,主要靠蛋糕表面个层薄、脆、甜朱古力带出,味道唔错,但朱古力浓度略嫌不足。.📌士多啤梨年轮蛋糕 (季节限定味道)蛋糕质感湿润软熟!虽然眼见蛋糕入面系有啲士多啤梨籽,最外层亦有一层好薄既士多啤梨Jam,但士

年轮蛋糕除咗有大件装卖之外,仲有bb版!
为确保新鲜,会以密封包装,可以保存好几日!
日本Juchheim 迷你年轮蛋糕
独立包装礼盒 (1盒5件)

FYI 下面既介绍系已经切左一半既份量
📌伯爵茶年轮蛋糕

蛋糕偏干身!蛋糕夹杂点伯爵茶粒,
食到一半,淡淡既伯爵茶香味先慢慢渗出黎!
📌朱古力年轮蛋糕

📌士多啤梨年轮蛋糕 (季节限定味道)

蛋糕质感湿润软熟!
虽然眼见蛋糕入面系有啲士多啤梨籽,
最外层亦有一层好薄既士多啤梨Jam,
但士多啤梨味唔出!
📌柠檬年轮蛋糕

蛋糕质感松软,湿润!
味道好清新,但稍微甜左少少🤏🏽
个人黎讲,五款入面最中意呢款!
📌抹茶年轮蛋糕

望落好浓味既抹茶味🍵唔够浓,
反而蛋香味系五款入面最重,
整体甜度恰到好处!
如果抺茶味可以多啲就PERFECT🤣
总结嚟讲,其实呢但蛋糕整体味道OK,
但未如想像中咁出色!
食落口,牛油🧈味同蛋味都无闻落咁香!
对我嚟讲试一次就够!
不过佢既包装确系好大方得体!
2021-03-23