入秋时分,一大班人,紧系要去食大闸蟹喇😆人哋已经食咗几个大家族喇,我先食第一餐🦀去咗东海食皇者归来6人餐,包8道菜,又可以捧住个肚走喇🤰🏻重点系今次可以将个嬲字食落肚,食完一定开心返晒🤣؄🪐 锦绣四品头盘有齐四款唔同口味嘅前菜,醉鸡、叉烧、拍青瓜、鸡丝粉皮😋四款味道都唔同,唔怕食到重复口味👍🏼清新嘅、浓味嘅都有唔同选择,我就比较钟意食醉鸡,特别入味,酒香浓厚🐓§🪐 鲜拆蟹粉小笼包未食就已经望到黄金金嘅蟹粉,要趁热食会系最好🔥 原来蟹粉小笼包系每日手造,两只就要用到一只蟹🦀外皮唔算厚,入面就保留住汤汁,所以食𠮶阵都要小心啲先得呀😆§🪐 花胶鸡丝羹呢个汤羹唔会太重味,仲有好多花胶同鸡丝🫢清清地食完个羹就可以进入大直路,不过小心呀,个羹都会有少少饱肚㗎🤭§🪐 清蒸大闸蟹2皇1后嘅皇者嚟喇🦀有公又有乸,一次过可以满足晒两个愿望😍蟹公约5两重,有啫喱膏又够多膏,食大闸蟹最想嘅都系见到呢个场面🤤至于蟹乸就约3两重,细只啲啲,但系估佢唔到啲膏又多啲啲,仲多过蟹公😆蒸嘅时间啱啱好,又唔会过熟,有少少意犹未尽😋§🪐 头抽煎虎虾食完大闸蟹,紧系唔好俾佢停喇🤭呢一道头抽虎虾都唔野小🦐虾壳脆到可以就咁咬碎,味
🪐 锦绣四品

头盘有齐四款唔同口味嘅前菜,醉鸡、叉烧、拍青瓜、鸡丝粉皮😋
锦绣四品
🪐 鲜拆蟹粉小笼包

鲜拆蟹粉小笼包
外皮唔算厚,入面就保留住汤汁,所以食𠮶阵都要小心啲先得呀😆
🪐 花胶鸡丝羹

呢个汤羹唔会太重味,仲有好多花胶同鸡丝🫢
花胶鸡丝羹
🪐 清蒸大闸蟹

2皇1后嘅皇者嚟喇🦀有公又有乸,一次过可以满足晒两个愿望😍
至于蟹乸就约3两重,细只啲啲,
清蒸大闸蟹
但系估佢唔到啲膏又多啲啲,仲多过蟹公😆
清蒸大闸蟹
蒸嘅时间啱啱好,又唔会过熟,有少少意犹未尽😋
🪐 头抽煎虎虾

食完大闸蟹,紧系唔好俾佢停喇🤭呢一道头抽虎虾都唔野小🦐
头抽煎虎虾
虾壳脆到可以就咁咬碎,味道浓郁,虾身大只之余肉质仲好结实💪🏼呢道菜式真系好想encore多一次😆
🪐 蟹粉蒜茸包

亦都系必食嘅一道菜式🥖
蟹粉蒜茸包
烘脆咗嘅面包,布满蒜茸喺面头,
蟹粉蒜茸包
就咁食个包都已经好满足,再加上邪恶嘅蟹粉羹汁,
蟹粉蒜茸包
双重口味,食多几件都无问题喇😉
🪐 鲜茄菌皇浸时蔬

食完咁多重口味嘅嘢,要返返嚟地球清一清先🤣上汤配上菇菌带少少味道出嚟🍄‍🟫
鲜茄菌皇浸时蔬
要食返啲青菜平衡返一下先得🥬
🪐 窝心姜茶汤丸

食完蟹,饮返啲姜茶都系必须嘅🫚姜够辣,辛口感偏重,不过饮到成个人都暖晒🥰
窝心姜茶汤丸
配埋佢嘅芝麻汤丸,呢餐就完满喇😌
؄
套餐嚟讲佢都好抵食㗎,去其他嘅分店都可以食到😋今次真系捧住个肚返屋企喇🤭
🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指数 👉🏼👉🏼8️⃣🌟
2024-10-21