2023-07-22 1528 浏览
行到佐敦道同弥敦道呢个位,揾嘢食就唔系好难,附近都有好多出名食店,不过我就唔钟意食到又赶又逼,加上我又唔系游客,无谓同人争位,所以就去咗间就手,系正路口既佐敦荟里面,拣咗间唔太起眼嘅酒楼,叫啲下午茶特价野慢慢自在食。烧卖正常旧式酒楼大小,不过咬开就知佢唔用绞碎肉,而系手刴猪肉,所以特别有咬口,味道略咸。虽然虾细但反而好有虾味。初时入去间酒楼旧旧地暗暗地,又望落唔太干净,一心只系坐耐啲对食物唔太有要求,唔打唔撞食到好嘢。至于肠粉同春卷,就不过不失,虾肠皮做得唔错,够香够滑,不过就无乜虾。春卷就用左虾胶去做,呢个就唔系好啱我口味。凤爪排骨饭啲排骨就够晒入味,而且最重要无碱水味,去到呢度,我估点心师傅应该都系啲老师傅,先做到呢啲味道。呢个基本野做齐,蒜蓉炒过啲料先至酿,都系咸左少少。至于环境就唔好太在意,而且非繁忙时间都多人,要同人撘枱,而且人手不足处理时间要多少少,不过呢个价钱,又有咁嘅质素,算系咁啦。

呢个基本野做齐,蒜蓉炒过啲料先至酿,都系咸左少少。