2011-08-12 44 浏览
今天请了公司假, 训到下午先起身,想起自己未食野,咁啱家姐话好闷想出街食野,最后2个人走左去又一城. 呢个时候想起杂志以前介绍过既皇后餐厅,就走去帮衬.4点几,入到去人唔系太多,仲有卡位坐.下午茶时间,本来想叫干炒牛河,不过竟然冇哂!!!唯有叫佢介绍既另一样 - 煎猪排乌冬/米粉. 不过家姐唔食鸟冬或米粉, 所以改叫意粉.煎猪排意粉煎猪排好厚,唔系十分松软但颇'林', 一食就知佢冇俺过,猪排偏瘦但仍有少少油脂,证明本身拣呢块猪排巳经十分好,而且用咁厚既猪排来煎到咁既水准巳经十分不错了. 意粉出奇地好食,够入味. 不过个汤有少许似家x牌通心粉个汤底...冻华田本来一向都好少介绍餐茶,因为都系千篇一律,冇咩特别. 不过一饮呢杯冻华田就好惊讶!!自问饮过好多地方调既冻华田,但我从未饮过一杯咁好饮既!!饮落好香朱古力味.好香浓唔会好甜, 真系正!我地仲散叫左:罗宋汤食得俄罗斯菜,罗宋汤一定不得不点啦. 佢呢间既罗宋汤不错,唔会做到好水,材料亦好足,微辣,而且亦好大碗,食完其实都饱左一半.周打鱼汤个人喜欢呢个周打鱼汤多过罗宋汤. 材料其实唔太丰富,不过唔水好香而且好creamy,最特别系佢面头仲

4点几,入到去人唔系太多,仲有卡位坐.
下午茶时间,本来想叫干炒牛河,不过竟然冇哂!!!

煎猪排意粉

冻华田

我地仲散叫左:
罗宋汤

周打鱼汤
个人喜欢呢个周打鱼汤多过罗宋汤. 材料其实唔太丰富,不过唔水好香而且好creamy,最特别系佢面头仲加左几粒鱼仔饼,多了几分童真.

餐包
比较欣赏呢个餐包. 上枱热烘烘,十分柔软又松软,要来浸系汤入面食真系一绝!!或者只涂少许牛油巳经十分美味.

占班戟
呢个班戟真系做得好薄而且唔会黏埋一旧,士多啤梨果占亦都配合得好好,唯一唔太好就系佢只涂系中间,旁边就完全冇果占.

下次一定要再来食干炒牛河!!
  • 冻华田