2021-04-02
每次去铜锣湾接阿女放工,如果天口热冇咩胃口,都会谂起去饺掂食下煎饺同汤饺。饺掂都食过好几次,比我印象好干净,每枱都预放有豉油、醋、辣椒油、辣菜脯等...尤其辣菜铺,每次都ko 唔小先收手架🤣佢嘅店舖饺子🥟种类好多有煎饺、汤饺、蒸饺、前菜小食等等.....🥢上汤时菜、回味手帕青瓜🥒,青瓜爽脆嫩绿,我最钟意夹埋辣菜脯一齐入口🤗⋯⋯增加辣度同口感😋。🥢煎韮菜猪肉饺🥟,每只都肥嘟嘟,馅料非常饱满,外层两边都煎到蕉蕉香香,中间馅料嘅半肥瘦肉碎,肥瘦交叠,入口鲜香,韮菜份量同猪肉配合得非常出色,一啖咬落去非常满满嘅猪肉汁系口腔爆发,真系做到皮薄馅靓🥟。🥢龙凤松茸双灼饺,跟埋碗绝无味精嘅状元九鼎汤,碗汤其实系平时我哋喺屋企饮嘅粉葛鲮鱼赤小豆扁豆汤,非常之去湿清热,碗汤好浓郁,足见真材实料,材料十足👍🏻。🥟龙凤松茸蒸饺,由于系蒸嘅关系,一眼就见到非常晶凝通透,真真正正做到皮薄馅靓,一啖咬落去,满满嘅黑松露香味冲入口腔,超级香,肉汁亦随即系口腔冲入味蕾,非常好食嘅蒸饺🥟👍🏻。