2023-10-20
放工试下系湾仔夜缤纷一下,揾下晚餐有咩好食,呢间铺系利东街隔离,隔离几间都系食肆,得呢间系卖紧台湾菜。好耐未去过台湾所以同朋友一齐食返餐台湾菜先,价钱相宜又吸引,以为佢得一层座位,原来有二楼,座位数量都几多下,吾洗排好耐都可以坐低点餐。点餐方式系自己画餐纸,餐纸上有好多款式都有图片作参考,可以睇住图谂下食咩。第一次黎要试下招牌菜,我就叫左个塔香盐酥鸡饭加15蚊转手工卤肉饭。放工试下系湾仔夜缤纷一下,揾下晚餐有咩好食,呢间铺系利东街隔离,隔离几间都系食肆,得呢间系卖紧台湾菜。好耐未去过台湾所以同朋友一齐食返餐台湾菜先,价钱相宜又吸引,以为佢得一层座位,原来有二楼,座位数量都几多下,吾洗排好耐都可以坐低点餐。点餐方式系自己画餐纸,餐纸上有好多款式都有图片作参考,可以睇住图谂下食咩。第一次黎要试下招牌菜,我就叫左个塔香盐酥鸡饭加15蚊转手工卤肉饭。塔香盐酥鸡 加手工卤肉饭上台时鸡件劲热,睇黎就系即叫即炸即上台,份量吾错,炸得香脆可口,肉汁丰富,吾会干柴,我食埋个炸九层塔,香得黎又带啲油香味!手工卤肉饭的确睇得出系手工出品,卤肉感觉就系人手切的大大粒,吾会切到碎晒变左肉碎饭,卤香味香浓,配埋粒
塔香盐酥鸡 加手工卤肉饭
上台时鸡件劲热,睇黎就系即叫即炸即上台,份量吾错,炸得香脆可口,肉汁丰富,吾会干柴,我食埋个炸九层塔,香得黎又带啲油香味!手工卤肉饭的确睇得出系手工出品,卤肉感觉就系人手切的大大粒,吾会切到碎晒变左肉碎饭,卤香味香浓,配埋粒粒分明既饭一齐食,滋味更好!
酒香花雕麻油鸡面
朋友叫左个酒香花雕麻油鸡面,上台果下就闻到酒香味,食落花雕酒味道吾错,鸡件份量都吾错,仲有啲红枣虫草花。食落养生又养心,面质系幼身既,相对比较挂汤,食落整体感觉吾错!
黄金脆香鸡卷
我哋仲叫多咗个小食一齐share,又系炸物类黄金脆香鸡卷,上枱嘅时候脆卜卜,食落去香脆又有肉汁,睇得出系鸡肉卷埋,唔系唔系鸡肉碎卷埋一齐。味道唔错,肉质扎实。
整体感觉晚餐,价钱相宜,份量十足,下次可以试埋佢哋嘅饮品,饮品跟餐减$8,的确都好吸引!$20左右就有一杯台式饮品!
嘢食份量足,所以我哋食咗一个餐点同手小食都已经都好饱下☺️下次想试吓其他嘢仲有好多台式小食未食过!!