2021-01-16 158 浏览
盘子工房By The Tray开喺屯门屋邨商场入面,舖头唔大,只有约20个位。装修以灰色同木色为主,中间嘅枱仲用咗野餐枱,即系用一条条木拼合而成果种,加上天花嘅射灯调到好似阳光咁,畀人一种舒适悠闲嘅感觉☀️我哋闲日午餐时间去食,人流真系唔少,门外keep住有人排队~ 餐厅其实主打系热狗,不过因为我哋果阵未食早餐好肚饿,所以就无叫到热狗,下次tea time可以再试吓🌭•🥢 黑松露配大啡菇杂菌忌廉烩饭 $78呢个忌廉烩饭唔算好creamy,几干身,黑松露味同忌廉味好balance,所以唔会食两啖就腻到唔想食落去😋 饭面仲加咗好多芝士片,增加咸香~而大啡菇嘅烧烤味好浓,加埋芝士片令到个菇更香🤩 要留意返呢个烩饭算大份,细食嘅朋友仔应该要同人share先得🤣🌟推荐度: 8.5/10•🥢 奄列早餐 $98去cafe就会谂起all day breakfast,啱晒贪心咩都想食嘅为食鬼👻呢款就用咗奄列取代炒蛋~奄列入面系芝士碎同大量煎到脆卜卜嘅烟肉,食落几香口,但明显地芝士碎未溶晒,所以做唔到拉丝效果😬 多士嘅蒜香好浓,但唔会食到一粒粒蒜👍🏼薯饼好脆;蕃茄都好多汁;配埋一小碗嘅牛奶谷物脆脆,整体份量

🥢 黑松露配大啡菇杂菌忌廉烩饭 $78
🌟推荐度: 8.5/10
黑松露配大啡菇杂菌忌廉烩饭

🥢 奄列早餐 $98
去cafe就会谂起all day breakfast,啱晒贪心咩都想食嘅为食鬼👻呢款就用咗奄列取代炒蛋~奄列入面系芝士碎同大量煎到脆卜卜嘅烟肉,食落几香口,但明显地芝士碎未溶晒,所以做唔到拉丝效果😬 多士嘅蒜香好浓,但唔会食到一粒粒蒜👍🏼薯饼好脆;蕃茄都好多汁;配埋一小碗嘅牛奶谷物脆脆,整体份量都好多。有个小惊喜系仲有餐牌上面无写到大啡菇,同黑松露烩饭嘅大啡菇一样咁香咁Juicy😋
🌟推荐度:8/10

🥢 自家制手指指吉猪 +$20
手指指吉猪嘅外面炸得好脆,但入面猪柳好嫩,有少少食紧吉列鱼柳嘅感觉🤤炸皮厚薄刚好👍🏼但沙律酱有啲太酸,其实唔点酱都好够味~
🌟推荐度: 9/10
自家制手指指吉猪

🥢 是日特饮:苹果特饮(冻) +$8
呢杯特饮其实都系用苹果酱加水冲,有苹果香,又唔算太甜,都饮得过嘅~
🌟推荐度:7/10
苹果特饮