2014-06-15
以一间休闲茶居/cafe黎讲,呢度真系唔合格,奈何日日都有劲多盲迷排住食。小妹自认系绿茶迷,本身都系俾openrice色水咁靓既绿茶甜品相所吸引,加上个名改得咁relex,谂住上黎叹个下午茶,上到去真系大失所望。一入座其实都认为呢度装潢有少许突色,以中国格调配合品茶主题。但一睇d家俱认真口目蹬呆。内有两三套中式木几椅都算各有风格,但厕所则既位置有单人中式木沙发软坐配欧洲风小凳几,眼见客人坐住张又细又低既凳,仲要抱住个包包食野,认真辛苦。中间张黑木沙发同张白茶几真系无办法互相配合,木沙发为三人坐,我同qqbb就不幸被编到呢张沙发,qqbb要同另一对情侣一齐坐,而我则另外加张木折椅,非常尴尬。沙发则亦有一套木几配透明pvc胶椅,天气炎热之下(场内冷气极细,开左几把坐地小风扇),我极唔想坐胶椅,又唔想出番去冷行焗住等,唯有同qqbb坐番个尴尬位。是日唔见大家所讲既小猫,只见小猫印左上meun,但meun都太粗糙,好似茶餐厅咁自行过胶而成,列印亦非色调欠佳,睇完都完全幻想唔到个野食系点样既,唯有四围望下食咩。见到份量好细但价格高贵,我地由本身两杯野饮两个甜品,改为一杯ice mocha lat
是日唔见大家所讲既小猫,只见小猫印左上meun,但meun都太粗糙,好似茶餐厅咁自行过胶而成,列印亦非色调欠佳,睇完都完全幻想唔到个野食系点样既,唯有四围望下食咩。见到份量好细但价格高贵,我地由本身两杯野饮两个甜品,改为一杯ice mocha latte同greentea cheesecake两份基本食品,认住都唔会中招,点知好戏而家先上演。
好快上左cheesecake,十分细份,绿茶咪够但一d都唔滑,食完竟然成口绿茶粉,相信整cake果时加大量绿茶粉入cheesecake就变成绿茶芝士蛋糕。但件cake仔贵(40未加一),加上细细旧我地都系食哂了。
之后上野饮,ice greentea latte啖到得dd咁少味,饮到一半d冰融左,杯野无味咁滞劲难饮,(46)惨不忍睹。
由于木椅relax唔到+热+位置尴尬+食品水准低,我地一食完就速速闪。
呢间野真系好9唔搭8同难食。唔知点解咁多人排队送死。