2023-03-08
今日朋友约左我去食生蚝,虽然平时比较少食生蚝,但我都几钟意食生蚝架😍😍朋友仔话佢之前都有黎过呢间店食,系尖沙咀金巴利道,地铁行过去都几方便见到餐牌内有不少海鲜刺身的选择📜,拼盘更加可以自由配搭食物及数量,一次可以食到来自不同地方的海鲜,特别系由法国直接入口的生蚝,一饱口福😋😋😋除左生蚝外,更加有好多人钟意食既海胆,鲜甜既北海道赤贝及带子,仲有来自不同水域既虾,一个餐厅可以食到来自世界各地的海产,非常值得帮衬!🌸🌸⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️今次朋友仔都order左一个海鲜拼盘,卖相相当不错,有几款生蚝、北海道活赤贝加埋大大只既法国蓝虾,未食已经俾卖相吸引左生蚝包括有🦪🦪🦪🦪🚩Tia Maraa Pearl $36 只🚩Cocolos - No.2 $43 只🚩Speciales de claire $42 只🚩Tarbouriech Oyster (Pinky) - No.1 $56 只🚩Gillardeau - No.2 $48 只生蚝由淡味开始轮住食到浓味,一路食生蚝既愈食愈大只,海水味道浓郁,呢几款蚝口感都较为爽口,唔算creamy,后面既蚝矿物味较为重,肉质更饱满,鲜甜可口另外,法国蓝虾好大只
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
生蚝包括有🦪🦪🦪🦪
🚩Tia Maraa Pearl $36 只
🚩Cocolos - No.2 $43 只
🚩Speciales de claire $42 只
🚩Gillardeau - No.2 $48 只
另外,法国蓝虾好大只,虾味有浓郁既虾味,肉质鲜甜得黎较为黏口
活赤贝的味道简直难以忘道,甜就唔洗讲,肉质真系十分爽脆,食得出既新鲜度
另外,朋友都点左一个龙虾忌廉意粉🦞 $198
龙虾肉非常多,而且成个龙虾钳拆左出黎,口感结实啖啖肉,但我反而更欣赏个意粉,因为意粉吸哂龙虾香甜既味道,龙虾忌廉汁挂满意粉,精华所在特别好食
仲有一个清酒蒜蓉活蚬汤🍲 $238
饮汤时先带有一阵蒜香味道,而后有海鲜既咸香鲜味,蚬味极浓,而且食得出D蚬系岩岩熟,肉质仲有爽幼,口感幼滑而带有海水咸味,成个汤都唔错,只系觉得洋葱有点多,少少抢左个味道