餐厅: 天龍軒
资讯:

生日饭有人请,一于食好啲!试一试米芝莲食府-天龙轩。订咗7:30pm, 餐厅响ICC 102 楼,由九龙站经Ritz Carlton 到天龙轩都算易揾。为咗有好啲 view, 订位时最紧要话要窗口位。但因为天龙轩响ICC对西九龙果边,个view主要系西九龙青衣同少少青马景,如果要睇维港景,可能就会有少少失望啦!言归正传,睇睇有乜食先!小食点咗砵酒软壳蟹,软壳蟹系炸嘅,一只蟹切开大约六、七件,香脆,再加砵酒造嘅汁,味道都几好!要食主菜啦!两个人一共点咗三个主菜,本来仲点咗个炒饭,但因为天龙轩嘅份量充足,实在食唔落,唯有取消咗,下次再试啦!第一个主菜系天龙轩必食嘅蜜烧西班牙黑豚肉叉烧,松软,烧到啱啱好,又唔太浓味,好食!可能系用黑豚肉嘅关系,呢个叉烧同其它出名餐厅嘅叉烧有啲唔同,冇咁㶶,味道淡少少,食好大啖都唔觉腻,想试吓唔同嘅叉烧,不防试试。跟住就点咗樱花虾油泡斑球,系餐厅即场推介。石斑好足料,啲肉好实在,完全冇腥味,连我一向唔食鱼嘅都可以接受!再加上一杯美味嘅白酒,😋。但系樱花虾就冇乜特别,作为配菜尚算可以。食咗咁多肉,要食番啲蔬菜啦。点咗松露翡翠竹笙卷。唔似其它餐厅净系得松露碎,真系
生日饭有人请,一于食好啲!试一试米芝莲食府-天龙轩。
蜜烧黑豚叉烧 & 砵酒软壳蟹
跟住就点咗樱花虾油泡斑球,系餐厅即场推介。
樱花虾油泡斑球
食咗咁多肉,要食番啲蔬菜啦。点咗松露翡翠竹笙卷。唔似其它餐厅净系得松露碎,真系有一片片黑松露响生竹笙卷上面!好浓嘅松露味,喜欢松露嘅朋友可以一试。
松露翡翠竹笙卷
本来食完主菜都已经饱到上心口啦,但唔食甜品又点满足呢!结果点咗一客冰冻嘅芦荟香芒杨枝甘露,清淡又唔太甜,最啱食完大餐后换一换好感。
埋单时间,有少少惊喜(唔系唔洗钱,我都想!),餐厅送上桂花榚同笑口枣,睇落好好味!唯有冒住曝肚嘅危险,将佢地食淸!笑口枣好好味,但桂花榚就一般!
总括嚟讲,天龙轩嘅出品唔错,相对系贵咗啲,但味道同服务都唔错,可以一试!
2013-10-11
庆祝纪念