餐厅: 翠園 (星光行)
资讯:

餐厅: 翠園 (星光行)
资讯:

2017-08-23 12199 浏览
美心系嘅中菜一向都觉得唔错,水准稳定,而服务始终有一定嘅水平,加上依间「翠园」晌地理位置好,最近又收到信用卡推广,有啲抵食嘅套餐供应,所以,一班成年半无见嘅团友仔搞局聚一聚,第一时间就谂到嚟依度。大家确喺好耐无见,倾到鸡啄唔断咁,有朋友更啱啱去完东非肯亚,跟大家分享咗唔少趣闻逸事,让大家渡过一个相映成趣嘅晚上。唔知喺咪好似啲人所讲,零售、饮食都有啲寒冬,是晚星期三嚟到翠园,正值晚市时段,都喺约八乘满,以尖咀黄金地段,都唔算高入座。相反,我哋就觉得更舒服,客少啲,环境就清静啲,再者,安排咗张近窗口角落嘅大枱,可谓自成一角,更应自在。讲到明信用卡嘅推广套餐喺拣呢处嘅部份原因,所以,都无乜点睇个餐牌,但就知佢哋做紧个「食在老广州」嘅经典巧手菜系列,但同朋友倾偈,都无点留意有乜巧手菜。至于我哋打算点嘅「冬瓜盅 ‧ 龙虾尾 ‧原只鲍鱼宴」,都几抵食架,我哋一行7人,女多男少,点半围照样好够食。星期一至五,半围只卖$1,060,包6位茶位费及加一服务费、橙汁1酌或啤酒大支装1支,但须另收前菜费用,做到8月尾完。咸脆花生虽然套餐话须另收前菜费用,但张单好似无收过,当佢私人醒啦,仲俾到一枱两碗我哋。啲
橙汁
咸脆花生
虽然套餐话须另收前菜费用,但张单好似无收过,当佢私人醒啦,仲俾到一枱两碗我哋。啲花生既咸香,又脆口,食吓食吓其中一碗差唔多由小弟食晒。
咸脆花生
芝士上汤焗龙虾尾(伊面底)

讲明喺半围份量,龙虾尾数住只会得6件,至于啲虾身、虾头唔知会整咩菜式呢!因为我哋7个人,就只好牺牲吓小弟,净食啲芝士伊面,厚厚嘅芝士,感觉几似食紧捞丁,但面质稍腍。至于啲虾,朋友话都够爽口。
芝士上汤焗龙虾尾(伊面底)
古法桂花炒鱼肚

即喺碎蛋炒高级「猪皮」,加埋啲银芽,而啲鱼肚口感爽爽哋,但味道够为淡口,叫做不过不失,胜在份量足。
古法桂花炒鱼肚
胡麻山葵脆炸虾丸

一客有9粒,等我哋人人都有得试,估唔到又几好食,唔单因为炸嘢够甘香,啲虾丸几弹牙,虾味足,入口有阵阵芥辣味,淋上胡麻酱,颇有惊喜嘅菜式。
海皇冬蓉羹

汤品有两款:锦绣冬瓜盅或海皇冬蓉羹,但我哋未够8:00pm落单,冬瓜盅就已经话无货,有少少怀疑都唔知喺咪费事麻烦整,索索话无货。不过,个冬蓉羹本身都唔错,清甜好味,羹内有唔少虾肉粒。
海皇冬蓉羹
原只鲍鱼伴花菇

唔喺咩特别菜式,但胜在用料靓,花菇大大只,有肉地又有菇香;原只鲍鱼唔喺咩乜乜几头鲍,但一样唔失礼,算大只,最紧要扣得腍身兼入味,柔韧有嚼劲,配埋玻璃生菜,平凡中显出不平凡。
原只鲍鱼伴花菇
清蒸沙巴花尾趸

食鱼鲜,清蒸真喺最佳食法之一,条鱼大概近两斤,蒸得恰到好处,鱼肉好嫩滑,又有鲜味,去到骨位亦无唔熟嘅情况。有时候,唔一定要食咩贵斑嘅,呢条沙巴花尾趸都好唔错吖。
瑶柱杞子泡菜苗

一餐饭,时蔬就点少得呀,菜苗虽然唔喺贵价嘅豆苗,但翡翠苗我都钟意,喜欢佢𠮶种脆脆哋身嘅爽口感,菜面铺满瑶柱碎同杞子,好睇又好食,尤其杞子,明目有益呀!
瑶柱杞子泡菜苗
葱花酱油鸡

今晚个套餐有个特别,唔知喺刻意定咁啱桥,就喺无红肉,比喺「肉感」嘅就只有依道白肉。碟酱油鸡喺半只份,味道犹如食烧味嘅油鸡,皮下脂肪少,外皮带点爽,肉鸡做得挺软滑,夹住葱花食,认真唔错。
葱花酱油鸡
鲜奶椰皇糕

最后登场喺甜点,一小碟鲜奶椰皇糕,做得几精致㖞。上、下两层喺椰汁糕,中间𠮶层似喺大菜糕,但心思在加入椰皇水做,有一股清甜味,而且,混入椰皇肉,添一份咬口,大家都觉得好唔错。
鲜奶椰皇糕
由于个餐本身都唔贵,加上我哋7个人食,而且,食得大家都好饱,平均计每人都喺嚿半多啲,非常抵食。再者,环境唔错,招呼又几好,确喺拣啱地方聚一聚。
用餐优惠
信用卡优惠