2017-03-20
近排系IG见到朋友去ZUC.CCH.ERO食甜品post相,女朋友一见到就嘈住话要去食!睇d相真系几吸引,一于去试下!傍晚时间上去,店铺都几大,特别个装修真系几靓,天花板吊住一旧旧“棉花糖”,墙身ge砖同铺内ge台凳颜色都好夹,比人种好柔和ge感觉,好舒服。打开Menu,每一份甜品都好鬼想食,因为真系都各有特色,最后选择咗“Mount Fuji”同“Break the Tear”一睇相就知呢度ge甜品唔简单,所以制作需时,等10分钟左右啦,甜品就呈上啦。相机食先系必须的,何况系咁精美,特别ge甜品。“Mount Fuji”貌相简直系好似模型咁精美,栩栩如生ge富士山,配合液态氮制造出山顶喷烟ge效果,巧夺天工,貌相已经比满分<3富士山由3个口味ge雪芭组成,yogurt,波子汽水同蜜瓜味。山脚ge一片草地系橙味ge蛋糕,再加咗d樱花啫喱同花瓣系周围点缀,真系好吸引眼球。好似蛋糕咁食呢座山最正,一次过体验3个味道!特别赞距个橙味蛋糕好香浓。“Break the Tear”简直系一件艺术品,真系唔舍得敲烂距黎食,好靓,用糖拉成一个蓝色ge罩,罩住芝士雪糕,西芹冰沙等。将个罩敲碎之后
砖同铺内ge台凳颜色都好夹,比人种好柔和ge感觉,好舒服。
打开Menu,每一份甜品都好鬼想食,因为真系都各有特色,最后选择咗“Mount Fuji”同“Break the Tear” 一睇相就知呢度ge 甜品唔简单,所以制作需时,等10分钟左右啦,甜品就呈上啦。
相机食先系必须的,何况系咁精美,特别ge甜品。 “Mount Fuji”
富士山由3个口味ge雪芭组成,yogurt,波子汽水同蜜瓜味。 山脚ge一片草地系橙味ge蛋糕,再加咗d樱花啫喱同花瓣系周围点缀,真系好吸引眼球。
好似蛋糕咁食呢座山最正,一次过体验3个味道!特别赞距个橙味蛋糕好香浓。 “Break the Tear”
简直系一件艺术品,真系唔舍得敲烂距黎食,好靓,用糖拉成一个蓝色ge罩,罩住芝士雪糕,西芹冰沙等。 将个罩敲碎之后,d碎片同d雪糕捞埋黎食,店主好贴心咁帮我地夹走一部分糖,因为如果太多糖会好甜。
ps:果个蓝色罩罩就系糖。
西芹冰沙,好特别,第一次食,好fresh成个感觉。惊讶点解店家会谂到用西芹冰沙,独具匠心!
食完2个艺术品之后就到饮品了。 叫了一杯Citrus Green和Latte。
身为爱咖啡之人ge我,每一日咖啡都系必需品之一,呢度杯latte好滑,正正子,我自己饮咖啡就唔放糖的,好好味个咖啡真系,呢个价钱其实已经过
出面好多贵价咖啡。 Citrus Green,呢个系一杯花茶,好得意,距个茶隔系一粒珍宝珠ge形状,又系一个得意野!
花茶好香,饮落有淡淡ge花味,食完甜品好适合饮呢个茶。 一个好特别ge 甜品体验,视觉和味觉ge享受。