2021-06-01
今日,去咗探朋友,佢地带左我去屋企楼下间金记食饭。一入到去,个环境好舒适,装修雅致,唔似一般茶餐厅嘅挤逼,好有私隐度。 首先,我地叫左个什果沙律,冰凉嘅水果、沙律酱,好开胃! 然后上枱嘅系我朋友推介必食的蒜茸牛扒,切开块牛扒,有厚度。肉质有咬口、牛肉味香浓!用铁板上可以保持牛扒嘅温度,慢慢品尝都得!估唔到薯条会另上,避免比d汁整到淋晒,好贴心!薯条系我至爱嘅粗薯条,炸得香脆,上面洒上少许盐! 沙姜的辛香味十分独特,上面洒上一层芝麻,鸡肉嫩滑,啖啖肉,配上白饭,十分好味!仲有送一个餐汤,红萝卜猪骨汤,料都唔少! 咖哩牛腩同白饭简直系绝配,令我哋食指大动,浓郁的咖哩香味带一丝丝椰汁香味,捞饭一流,辣度适中,我唔多食得辣嘅觉得恰到好处,牛腩够爽! 饮品方面,我叫左杯白雪公主,又软又滑嘅雪糕加上去,慢慢溶化,令汽水味道都变得不一样!
首先,我地叫左个什果沙律,冰凉嘅水果、沙律酱,好开胃!