餐厅: 住家菜 (柯士甸道)
资讯:

2014-10-09 1724 浏览
当你每一日都出街食饭嘅时候,其实都系想返屋企食住家菜,奈何停不了的约会,为了两者兼得,就唯有拣返啲中菜嚟食下,所以特意拣左呢间本来由尖沙咀帝国中心搬过嚟嘅住家菜勒~ 比起旧舖,真系难揾左架! 门口位亦好窄~想影哂个门面真系一定要用广角镜先得! (就连新出嘅note 4 都影唔哂~)其实舖嘅出面已经放左啲菜单出嚟,等我地等嘅时候可以谂下食啲乜野好~ 由于我book左位,所以等都唔使等就入坐,不过你唔好为book位就有好位,我竟然系坐系2枱2人枱中间,好鬼迫,而且枱与枱之间相距唔多,人地讲乜都听到哂,真系「屋企」一样! 所以唔系好适合谈心!是日老火汤系木瓜雪耳汤,呢间餐廰卖点系不落味精,而且汤入面仲有汤渣俾你食,所以饮起上嚟真系令人怀念系屋企饮妈咪啲汤嘅日子,建议大家叫一碗都得,因为够2个人嘅分量。我不得不叫这客黄金虾,以前系帝国中心旧舖时点过已经觉得好好食,今次再点依然无失水准,佢用左啲炸粉蘸满左只开左少少边嘅虾,再将咸蛋王同蟹子蘸满虾身,一上碟够镬气,仲闻到少少虾酱味,唔通系独门秘方?每只虾都炸到成只鸡脾仔咁,卖相真系好靓,系度食开年饭一定要点呢味𩠌。我朋友好想食菜,于是我点左呢客蛋白
是日老火汤
黄金虾
我朋友好想食菜,于是我点左呢客蛋白蟹肉西兰花,蛋白同蟹肉完全优美地放上西兰花的上面,还有些干瑶柱做装饰。西兰花系渌熟唔系炒熟,都唔紧要,最重要系唔会渌到变左黄色就okay! 整碟𩠌嘅份量好适中,无论系西兰花定蛋白蟹肉,每一旧西兰花都可以伴一口蛋白蟹肉,不错耶!
蛋白蟹肉西兰花
这里很推介的鱿鱼马蹄啄肉饼,我认为肉饼一定要好似胶胶地咁,先好食,而啄肉饼要有胶胶地嘅质感,多数都要人手啄,呢碟𩠌真系唔错,好好送饭之余,其实就咁食都唔漏,不过事实系,我地食左2碗白饭之后,已经饱到要打包!
鱿鱼马蹄啄肉饼
店方见我地食哂啲野之后,每枱都会问一问要唔要免费糖水,而今日就系花生麦米粥,虽然系免费,但依然好足料,几乎成碗都系花生! 不过对于我嚟讲太甜勒,而且我唔系好钟意食花生,所以我食左一半就算。
我同朋友最后略嫌呢度有啲嘈,而且我地个位比起其他位更加唔系好方便讲私人野,所以最后就决定埋单,揾过第二度饮野勒。
题外话/补充资料: 题外话1:其实呢度落雨时系有借遮服务,如果umbrella revolution再有需要,可以食饱再借埋遮再去~! 题外话2:外卖盒要1蚊个,建议大家去之前预备环保食物盒 题外话3:呢间舖搞紧好强嘅social marketing,只要大家like佢个page,share食物相同朋友嘅相系佢地个page度,就会送张老火汤券你下次用,你仲可以download埋佢个apps,下次嚟点过其他菜添! (职业病发.....)
2014-10-08
黄金虾