2019-02-01
今个月阿肥出咗bonus,梗系要老屈佢请我食大餐啦!好挂住日本啲浜烧水产店,但又未飞得住,阿肥叫我自己拣食店,唔想再去逼死人嘅油尖旺区喇...今次俾我揾到呢间喺将军澳嘅<浜烧太郎>,上网见到呢度有我想食嘅菜式,就拉阿肥收工同我一齐觅食啦!平时都有间唔中去吓Popcorn嘅,所以对呢区嘅路都算有小小认知,痴唔哂XD不过原来要揾到呢间店,可能都需要走多几分钟嘅路,因为呢间舖头原来系新开咗喺一连带新落成嘅海边豪宅𠮶边,一个叫做翩汇坊嘅地方,一路向海咁行到最尾,沿住海旁单车径就会见到㗎喇。呢度周边嘅食肆唔系开咗好多间,所以佢哋门口一排日本风嘅旗帜再加上实木色装潢,入黑之后有明亮嘅灯光照射,更加显眼。打开趟门入去,原来餐厅面积都几大,就算有好多四人座位,行人通道仍然濶落,旁边位置仲有一排系属于包厢房形式嘅独立和式房间,私隠度高之余,日式气氛更加浓厚呢~唔好俾外面静英英嘅住宅区呃到,原来都几多人帮衬,包厢房间都已经满哂客人,我同阿肥被安排普通嘅四人枱位置,感觉亦十分舒适。本menu成本书咁厚,好多页,原来食物种类繁多,当中有浜烧海产类、饭/汤/面类、餐前小食、刺身、日式Pasta、
本menu成本书咁厚,好多页,原来食物种类繁多,当中有浜烧海产类、饭/汤/面类、餐前小食、刺身、日式Pasta、炸物、寿司、串烧等等应有尽有,令人选择困难症发作起嚟。不过始终人少少得两个,我哋一人拣咗几样都收手喇
豚肉鹌鹑蛋串
特制神奇拉面
天妇罗盛合
炸虾天妇罗
蟹肉蟹膏烧-蟹味噌甲罗烧
蟹肉蟹膏烧-蟹味噌甲罗烧
三文鱼寿司
三文鱼寿司($32蚊)+海胆寿司($78蚊)+蟹棒蟹子寿司($38蚊)+鳗鱼寿司($42蚊)+吞拿鱼寿司($48蚊)
鲍鱼
鲍鱼
海胆忌廉蟹炸肉薯饼
呢餐饭埋单总共都唔洗一千蚊我哋已经有赚咗嘅感觉,职员服务态度亲切,亦都好勤力留意我哋需唔需要加添茶收碟等等,食材亦都比较新鲜,唔会打住"浜烧"嘅旗号就只有贵,没有味道,相当不错