2017-11-25
QRE plaza 开咗就餐厅,系日式同西式fusion,放工就来试吓矶煮鲍鱼配鲍鱼肝酱 ($118)自从上次食过鲍鱼肝汁后,一直都念念不忘,难得今晚又有呢道菜,一定要叫嚟试吓。先将成只鲍鱼扫满鲍鱼肝酱后再炆。外表好似好韧,但原来肉质弹牙,连平时系最韧𠮶啲边位都好鲜嫩,仲好入味添,好有惊喜烧长脚蟹脚 ($228)店员介绍话佢哋每日都有啲由日本坐飞机嚟长脚蟹,拎上手好重又大只,两个人唔会食得到。大厨见我哋咁想试,就为我哋预备咗只有套餐入面先有嘅烧长脚蟹脚!蟹脚有成年人只手板咁长,睇见都已经流晒口水。只蟹半身有好多膏,大厨将蟹膏拆出嚟混合沙律酱,再扫满蟹脚然后一齐烧。混合咗蟹膏嘅沙律酱味道有层次,但盖过咗蟹肉嘅鲜味,有啲可惜,如果就咁用蟹膏烧唔知味道又会点呢?但令人满足之处系只蟹脚超多肉,一丝丝,仲拆极都有得食,点少少旁边嘅七味粉非常惹味刺身并盘 ($418)所有刺身都系几个钟前由日本新鲜运到,所以我哋叫一盘试吓法国白珍珠蚝:细细只,啱女仔食,海水味适中唔咸,肉身非常爽滑三文鱼:未系腩位𠮶种肥美,但食落都唔错深海池鱼:非常厚切,肉质爽身油甘鱼:油脂唔算多,质感细滑大拖罗:睇见就开心嘅厚身大
矶煮鲍鱼配鲍鱼肝酱 ($118)
矶煮鲍鱼配鲍鱼肝酱
烧长脚蟹脚 ($228)
烧长脚蟹脚
刺身并盘 ($418)
所有刺身都系几个钟前由日本新鲜运到,所以我哋叫一盘试吓
三文鱼:未系腩位𠮶种肥美,但食落都唔错
深海池鱼:非常厚切,肉质爽身
油甘鱼:油脂唔算多,质感细滑
大拖罗:睇见就开心嘅厚身大拖罗,大横网纹非常明显,油脂丰富,食完之后回味无穷
刺身并盘
䲞鱼汤 ($78)
汤呈奶白色,入面有一梳本菇,味道非常鲜甜又唔咸,鱼味浓郁,真系想饮多一碗。如果叫蟹的话,仲可以将蟹肉shabu shabu,而呢个汤就系用嚟做汤底㗎喇
䲞鱼汤
慢煮八爪鱼意大利饭 ($168)
成碟都铺满好八爪鱼及本菇,好足料。慢煮过嘅八爪鱼肉质鲜嫩弹牙,味道仲好鲜甜。risotto饭粒
黏满拉丝芝士,内里微硬有起沙嘅口感,有轻微黑松露酱味道,就算已经饱咗但都会想继续食
慢煮八爪鱼意大利饭
香煎肉眼扒 ($248)
朋友食极都仲肚饿,叫多份牛扒俾佢食喇。外层煎得微焦但内里呈粉色,切开仲好juicy。 食落好有牛味,好有咬口感。伴碟嘅忌廉薯茸质感松软,有少少似梳乎厘嘅口感,薯味浓郁,放少少想牛扒一齐食真系好好味!
香煎肉眼扒
鲜果雪芭杯 ($48)
最后嘅甜品系来自日本嘅苹果雪芭,提子及哈蜜瓜。苹果雪芭味道浓郁,感觉好天然,唔似系苹果汁𠮶啲咁假,口感绵密。提子粒粒都结实,食落索索声,完美嘅句号。
鲜果雪芭杯
原来呢度负责人嘅屋企3代都系做海鲜批发,可以用平靓正嘅时令本地海鲜做材料。鱼缸入面仲有好多不同种类嘅龙虾、象拔蚌、蚬、蟹类有长脚蟹、北海道毛蟹、鳕场蟹及阿拉斯加蟹,其实钟意食海鲜嘅朋友嚟到见到个鱼缸应该会非常开心!而头先我哋食𠮶只蟹脚就系来自$2000嘅长脚蟹,听到价钱有少少吓窒,但原来可以3食,仲要6个大人食都够食㗎㖞!已经约好咗下个月6个人一齐嚟试!