2009-09-24 35 浏览
过开湾仔, 去到合和对面的QRE 的La Cucina Italiana试下,21/F系饮酒地方, 22/F则系用膳地方, 记得系网上睇过过话呢间餐厅系澳门都有一间, 宜家开到过来香港, 同侍应倾开, 原来大厨同大部份侍应都系菲律宾人, 而La Cucina Italiana 就系解意大利厨房, 等d食客有去到意大利人的屋企的家庭菜感觉可能已经过左午饭时间, 餐厅已经无咩人, 差不多包场, 环境一般, 但有好多装饰品同窗台种左香草, 大部份都系四方台, 餐牌菜式虽然有意大利, 中, 英文, 但点菜却要用英文!首先上左餐厅送的免费小食, 有一篮几片法包, 配蒜蓉香草酱, 蒜头系生的, 都几辣, 蒜头爱好者必好此道, 不过食完口气一定会好劲啦!! 另外又有法包放左蕃茄, 香草酱, 橄榄油, 黑醋, 食落去酸味味都几开胃, 几清新我地点左一个细size的四季薄饼($89), 薄饼系偏薄的, 热辣辣但又唔系好脆, 材料丰富, 有mozzarella芝士, parma ham, 蘑菇, 鳀鱼, 水瓜榴, 吞拿鱼, 洋葱, 葡式肉肠, 橄榄, 蕃茄酱, 味道复杂, 可能每样材料唔多, 未能试出

我地点左一个细size的四季薄饼($89), 薄饼系偏薄的, 热辣辣但又唔系好脆, 材料丰富, 有mozzarella芝士, parma ham, 蘑菇, 鳀鱼, 水瓜榴, 吞拿鱼, 洋葱, 葡式肉肠, 橄榄, 蕃茄酱, 味道复杂, 可能每样材料唔多, 未能试出真味 , 只系食到芝士味不浓, 鳀鱼几咸, 唔通真系受澳门店影响, 竟然有葡式肉肠, 而唔系意大利肠??

另点了Fazzoletto特式芝士菠菜馅角配肉酱 ($89), 其实呢个整法好似意式云吞, 不过我觉得佢应该主要系下左蛋去做个馅角皮, 所以食落去有蛋香, 却没有了意式云吞有面粉的饱滞感, 馅角内有适量的芝士菠菜蓉, 刚刚好, 唔会太腻, 配上大量平时用来整肉酱意粉的蕃茄肉酱食, 都算几好味的一道菜, 不过稍嫌肉酱太多, 用来食多碟意粉都得

最后来的系carbonara ($88), 哗!!一睇个卖相都知唔得啦, 通常d餐厅犯的错系个鸡蛋白汁太稀, 但呢度的竟唔系, 虽然意粉煮得al dente, 但烟肉炸到㶶晒, 个鸡蛋白汁煮到d蛋熟晒, d蛋煮到一旧旧咁
, 摆明系煮到过左火啦
, 估唔到意大利厨房整呢个菜都失手

仲叫左杯冻latte($28), 冻的鲜奶咖啡无咩特别, 咖啡味偏苦涩, 插上意大利国旗的搅搅棒真系hard sell佢间"意大利厨房"

食品同菲藉侍应服务水平有好有坏, 睇来要系湾仔区杀出血并不容易, 比我选择我会行多两步去日月星街食饭
免费餐前小食
特式芝士菠菜馅角配肉酱