2024-04-07 89 浏览
我一直都认为食素其实系好唔健康既,或者准确啲讲,食素本身系健康,但系好沉闷,所以餐厅为左吸引客人,就要用唔健康方法去处理。比如油炸,过份腌制,加入色素等等,变成本末倒置。外国人就简单啲,沙律本身就系佢地成日食既野,所以如果要食素,我宁愿选择简单直接嘅西式素菜。 🍖今次食评好容易,讲材料就得啦,牛油果,南瓜,紫洋葱,椰菜,墨西哥辣酱,包成一个卷,搞掂!其实当然冇咁简单,烤过既南瓜特别甜美,墨西哥辣酱非常惹味,个皮喺自家制嘅  Sourdough,特别烟靱,唔会硬掘掘。 🍖天贝,椰菜,蕃茄片,茄子,鹰嘴豆蓉,加上四壳米煮既饭,包括藜麦,跟住仲有紫衣甘蓝做伴碟,唯一有油嘅嘢喺烤茄子,但系就因为咁样增强整体个味道,而且个天贝焗到心形咁,外观更加吸引。 🍖整体黎讲,基本上就系食新鲜嘅原材料,只系得好少部份系经过简单健康烹调,同埋放上适量嘅汁酱,但依然令人食唔停。我谂呢啲先至系真正嘅素菜,健康,新鲜又好味。 🍺顺带一提,refreshing 既lemonade 同埋柠檬草茶,都绝对比咖啡奶茶或者softdrink来得轻盈健康。 ✨️佢哋仲支持环保回收,会将用过嘅器具造成肥料,希望其他食客都可以自律咁

✨️佢哋仲支持环保回收,会将用过嘅器具造成肥料,希望其他食客都可以自律咁将回收做好,咁就真正对于自己健康同地球健康都负责任啦。