2024-08-13 1166 浏览
啟德新商場Airside 餐廳又唔少選擇但係最近大魚大肉 想食得輕盈少少喺商場地下發現到呢間主打健康的餐廳而且係快食都適合飲品仲係冇糖 適合重視健康嘅人今日嘅餐湯係南瓜湯口感濃稠 南瓜味道好香餐具大多數都係用紙製可降解亦都可以拎出出面草地食 好似野餐咁開放式廚房環境衛生衛 而且可以一覽無遺Treehouse platter酸種捲餅Sourdough flatbread烤天貝Sourdough flatbread炸鷹嘴豆蔬菜球 Falafel烤蒜蓉鷹嘴豆泥 Roasted garlic hummus茄子沾醬 Eggplant caviar香烤甜椒 Roasted bell peppers什錦醃酸菜 Mixed pickles羽衣甘藍及羅馬生菜中東芝麻醬這一款啱晒心多多嘅我食物款式好豐富 有好多配料平時好少見到比較特別嘅,有炸鷹嘴豆蔬菜球口感好香脆 飽肚幾強夏威夷朱古力堅果曲奇朱古力曲奇,口感好香脆好多朱古力粒粒
啟德新商場Airside 餐廳又唔少選擇

羽衣甘藍及羅馬生菜
中東芝麻醬

這一款啱晒心多多嘅我
食物款式好豐富 有好多配料平時好少見到
比較特別嘅,有炸鷹嘴豆蔬菜球
口感好香脆 飽肚幾強

夏威夷朱古力堅果曲奇
朱古力曲奇,口感好香脆
好多朱古力粒粒

• Treehouse  platter
2024-08-04 1466 浏览
🧡💛💚AIRSIDE外TREEHOUSE🪵每次嚟到AIRSIDE其實都係商場入邊搵嘢食,去到G樓行出去發覺原來都有其他餐廳嘅選擇😳,今次就揀輕食TREEHOUSE!😚依家餐廳提供咗唔同嘅輕食佢哋嘅salad bowl都有唔少嘅選擇!😍嗌完嘢食之後就可以坐低等嘢食啦!當然都可以透過玻璃窗睇住店員製作美食啦!🤪💚Salad Bowl💚 Half & half Banyan $88可以自選又或者跟餐廳Signatures,我哋揀咗Half & half - Banyan,Half & half就係有沙律菜同埋4種grains,Banyan 有Grilled Tempeh,fried eggplant🍆,roasted garlic🧄 ,hummus ,cabbage 🥬,tomato slices 🍅,amba sauce,超豐富😍 Grilled Tempeh係心形㗎!食之前緊係要打卡啦!煎過嘅茄子好香,好鍾意餐廳嘅amba sauce,🥭芒果口味酸酸甜甜嘅醬汁同埋成個沙律bowl一齊食,真係好開胃!😍🤍Upgrade Combo🤍 +$60加$60就可以升級套餐會有湯或者係番薯條,再加一
🧡💛💚
AIRSIDE外TREEHOUSE🪵

Salad Bowl

🤍Upgrade Combo🤍 +$60
加$60就可以升級套餐會有湯或者係番薯條,再加一杯飲品!

🍄‍🟫Soup Of The Day🍄‍🟫
當日嘅湯就係蘑菇湯,非常濃郁,飲嘅時候仲會有粒粒蘑菇嘅口感!

🍋Lemonade🍋 (Cold)
清新嘅味道令成個餐感覺更加輕盈!

🧡Sourdough Flatbread🧡 Regular Cedar $78
選用有機全麥製作出嚟嘅Sourdough Flatbread,感覺更加健康!

依個卷物都係揀咗餐廳嘅signature-Cedar有Avocade🥑,cabbage🥬,roasted pumpkin🎃,pickled red onion🧅,chipotle sauce,都好豐富!😆切開會見到滿滿嘅餡料,咬落去有蔬菜清甜,仲有chipotle sauce煙燻墨西哥辣椒醬嘅惹味香辣🌶️,食完真係好滿足!🫔
Sourdough Flatbread
Cedar

💛Ginger Lemongrass💛 $45
薑味再加上香茅嘅味道真係會有味上嘅衝擊,但係同呢個卷物好夾!🫚

🤎Double Chocolate Walnut Brownie🤎 $50
最後仲嗌咗個甜品,依度有唔同嘅甜品選擇,見到有雙重朱古力🍫嘅甜品緊係要試吓啦!呢個甜品嘅朱古力味道非常濃郁入邊仲會有啲合桃碎,布朗尼嘅口感厚實,甜度唔會太高,果然有一種食完冇負擔嘅感覺!🤣

依間輕食餐廳嘅食物選擇都偏輕盈,將健康又有營養整到味道豐富又好味😛!BTW記得save post,方便向店員查詢有關餐點啦❣️

📍樹屋
📍九龍城啟德協調道2號AIRSIDE G樓G013號舖

下午茶
Salad Bowl
Sourdough Flatbread
Cedar
2024-07-16 1328 浏览
-🦄 ᴛʀᴇᴇʜᴏᴜꜱᴇ @treehouse.eco ・🩷 待つ、不老花言葉 💐🖤 まつ、永遠の若さ 🌳・✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿・🌵【 𝓐𝓵𝔀𝓪𝔂𝓼 𝓶𝔂 𝓒𝓸𝓶𝓯𝓸𝓻𝓽 𝓟𝓵𝓪𝓬𝓮.. 】・已經回訪無數次的樹屋 實際次數我都不清楚感覺樹屋就像家般溫暖 家的關懷與家的味道就是無負擔可以放心吃 簡單卻令人時刻掛念・-🌈 ꜱɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ ꜱᴀʟᴀᴅ ʙᴏᴡʟ ʜᴋᴅ88⚡️ ᴍɪʀᴜ’ꜱ ᴘɪᴄᴋ > ᴄᴇᴅᴀʀ ʙᴏᴡʟ 🌱 ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌕🌑・平常我都愛自選沙律碗 是次來點新奇公式化初次品嚐樹屋の雪松碗 感覺有驚喜令人喜歡看似是平平無奇的沙律 實質上都有經過考量沙律菜色彩斑斕的配搭 看著就令人食慾倍增個人最喜愛是南瓜洋蔥 洋蔥的酸甜恰到好處栗子南瓜更令我感幸福 那種綿密細膩跟蜜甜聽店家說這是新菜單唷 就是南瓜的品種素質跟以往吃過的截然不同 新品種會是更為味美-𝐌𝐕𝐏 > 𝐂𝐇𝐈𝐏𝐎𝐓𝐋𝐄 𝐒𝐀𝐔𝐂𝐄 🥜平常我都只會吃安巴醬 就是甜甜的芒果醬料而這款奇波雷醬超驚喜 吃的時候腦袋叮叮響就是煙燻香氣明顯出眾 能襯托出腰果的杏香更令清爽的蔬菜添鹹香
🦄 ᴛʀᴇᴇʜᴏᴜꜱᴇ @treehouse.eco

🩷 待つ、不老花言葉 💐
🖤 まつ、永遠の若さ 🌳

已經回訪無數次的樹屋 實際次數我都不清楚

就是煙燻香氣明顯出眾 能襯托出腰果的杏香
更令清爽的蔬菜添鹹香 惹味卻同時清爽無比
還有種錯覺在吃芝士醬 可這個是輕盈得多了

🌳 ᴍᴀᴋᴇ ɪᴛ ᴀ ᴄᴏᴍʙᴏ +ʜᴋᴅ50
👉🏻 ᴡɪᴛʜ ꜱᴏᴜᴘ, ᴅʀɪɴᴋꜱ, ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ
🥦 ᴄᴀᴜʟɪꜰʟᴏᴡᴇʀ ꜱᴏᴜᴘ

重點是純素無負擔的它 香港真是難以尋找啊
套餐就能品嚐到小甜點 作為一個完美的句號

我對樹屋的愛日漸遞增 它們還好像有新菜單
若你也想吃得輕盈一點 樹屋實是不二之選呢

ᴘ.s.① 來吧 一同加入樹屋大家庭吧 (´▽`)
ᴘ.s.❷ 默默祈求新界也有樹屋啊..!!

📍 ᴛʀᴇᴇʜᴏᴜꜱᴇ @treehouse.eco
👉🏻 九龍城啟德ᴀɪʀꜱɪᴅᴇ ɢ/ꜰ ɢ013號舖
2024-07-09
ᴄᴇᴅᴀʀ ʙᴏᴡʟ
ᴅᴏᴜʙʟᴇ ᴄʜᴏᴄ ᴡᴀʟɴᴜᴛ ʙʀᴏᴡɴɪᴇ
🌿🌳【 𝗧𝗥𝗘𝗘𝗛𝗢𝗨𝗦𝗘 】 🌳🌿⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄都市人愈來愈注重健康,對健康輕食嘅需求有增無減,呢日嚟到Airside,都刻意搵吓有冇輕盈餐廳👀 比我喺G樓平台發現𝗧𝗥𝗘𝗘𝗛𝗢𝗨𝗦𝗘嘅蹤影🤩𝗧𝗥𝗘𝗘𝗛𝗢𝗨𝗦𝗘係一間環保素食餐廳,由酸種捲餅、自選沙律碗、素食漢堡、Pizza、曲奇到飲品,應有盡有💕 全部色彩繽紛,賣相精緻到不得了😍我點咗「香烤南瓜五穀漢堡」🍔 酸種麵包經過烘烤後依然鬆軟👍🏻用南瓜及五穀製成嘅patty質感看似挺身,但食落口感係「蓉」及「漿」嘅狀態,我個人來講都幾鍾意🎃 同真肉係唔同嘅嘢嚟,無需比較,食得到南瓜嘅美味,原來冇肉嘅漢堡都可以咁好味💚其餘材料包括:純素芝士、醃青椒、生菜蕃茄片、紫洋蔥、香草醬,味道層次豐富,物有所值❣️跟餐仲有是日餐湯及餐飲,飲埋碗蘑菇湯,已經勁飽,完全飲唔落杯黑咖啡😂點解會話佢哋係環保餐廳呢❓原來佢哋會將所有嘅包裝、剩食回收處理,製成堆肥,物盡其用🌎真係良心企業🫶🏻⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄🍔𝗕𝘂𝗿𝗴𝗲𝗿 : 𝗧𝘂𝗻𝗱𝗿𝗮 ($𝟭𝟭𝟴)(Sourdough bun, roasted pumpkin & gra
🌿🌳【 𝗧𝗥𝗘𝗘𝗛𝗢𝗨𝗦𝗘 】 🌳🌿

⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

我點咗「香烤南瓜五穀漢堡」🍔

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

🍔𝗕𝘂𝗿𝗴𝗲𝗿 : 𝗧𝘂𝗻𝗱𝗿𝗮 ($𝟭𝟭𝟴)
(Sourdough bun, roasted pumpkin & grain patty, vegan cheese, pickled peppers, red onion, lettuce, tomato, herb sauce)

☕️𝗔𝗹𝗹-𝗱𝗮𝘆 𝗖𝗼𝗺𝗯𝗼 (+$𝟲𝟬)
Soup of the day (Mushroom Soup)
Black Coffee

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:𝗧𝗥𝗘𝗘𝗛𝗢𝗨𝗦𝗘 (九龍城)
九龍城啟德協調道2號AIRSIDE G樓G013號舖

🔥更多同區美食👉🏻 #ccrreami啟德

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #香港 #香港生活 #香港旅遊 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港必吃 #啟德美食 #airsidehk #treehouse #treehousehk #素食 #素食餐廳 @treehouse.eco
2024-05-31
2024-10-01 59 浏览
自從啟德Airside開咗之後我都成日過去行,因為貪佢嗰邊空間夠大,而且可以同寵物一齊chill。前排因為想減肥,所以朋友推薦我一齊去食樹屋Tree House。呢度有好多健康餐單最出名嘅係酸總麵包,仲有多元化嘅蔬菜。我哋叫咗餐廳signature嘅regular cedar sourdough ($78),裏面有牛油果、紅菜頭、洋蔥等等,勁多餡料撈埋一齊,一啖咬落去超滿足。之後叫咗一個half and half regular banyan,仲upgrade埋soup of the day (南瓜湯)同一杯就Lemonade ($148)。呢個又係超豐富,有燒過嘅矮瓜、蕃茄、好多卷心、roasted garlic hummus 等等,食落去好清新健康開胃!值得一提嘅係個南瓜湯好濃郁,我同個friend都爭住飲。最後仲叫咗個甜品walnut brownie ($50),同埋一杯熱嘅ginger lemongrass ($45),成餐飽肚之餘又食得好健康下次如果keep fit都會再去幫襯。

Lemonade ($148)。

值得一提嘅係個南瓜湯好濃郁,我同個friend都爭住飲。

2024-09-02 262 浏览
Treehouse 位於啟德Airside,除咗地點方便就腳之外,喺全新嘅商場餐廳理念都前衛啲。食物主打素食,既可以減少食肉對全球整體嘅碳排放,亦都可以為城市嘅食肉獸補充蔬菜纖維,改善個人健康。店內嘅環境非常舒適,座位之間鬆動寬敞,更加重要係大家嘅節奏都放慢,比起趕住返工,呢度嘅食客更加focus係enjoy食物,可以慢慢同朋友傾吓偈傾吓手機,甚至係坐低電腦睇吓書,有啲Cafe嘅感覺。望出外面嘅景觀都非常開揚,令整個用餐體驗提升。食物方面,今次試咗Cedar Salad Bowl. 有機蔬菜非常fresh,食材用左羽衣甘藍、南瓜、牛油果、生菜等,令到平時多油多鹽嘅腸胃可以休息吓,而且配合藜麥,比平時嘅salad bowl 更為飽肚~Forest burger 嘅肉係用vegan材料製成,其實真係唔使食肉,因為唔講都唔係好分到,整得好似真肉好好食~但係過程就唔使有任何動物受傷害。加多50蚊升級埋套餐,仲有餐湯同埋飲品😋揀咗lemonade ,酸甜清新飲完唔會覺得好漿喉,止渴生津仲落左啲香茅,飲完令人更加開胃消暑!之後講吓甜品,夏威夷朱古力曲奇用左較天然嘅原糖,好味之餘亦都比其他市面上唔同

之後講吓甜品,夏威夷朱古力曲奇用左較天然嘅原糖,好味之餘亦都比其他市面上唔同食物嘅代糖等化學物更加健康。整體而言,餐廳環境舒適,落地大玻璃採光一流,如果大家都想食清淡啲少啲添加同化學物,不妨試下Treehouse~
2024-08-26 198 浏览
趁放假想去airside hill,屋企人好鍾意食素食,所以就專登搵左一間素食嘅快餐店,而呢間餐廳嘅名亦都好特別——樹屋。一入到去我點咗墨西哥卷,令我驚喜嘅係,佢用咗酸種卷餅,而且非常足料,一條就夠填肚。之後仲嗌咗一個雜錦蔬菜沙律盤,裡面有我喜愛嘅南瓜同牛油果,味道方面還好,但係飽腹感極強。當然唔少得甜品🍰,揀左合桃黑朱古力Brownie,雖然口感偏硬,但濃厚嘅朱古力味一食落去已經充滿成個口腔。飲品方面,我揀咗一杯清新嘅lemonade 🍹,搭配素食大餐,帶黎好好嘅解膩效果。總體來說,呢間餐廳不僅提供健康美味嘅素食新選擇,仲有舒適嘅用餐環境,係一個放鬆心情嘅好地方。下次再黎時,我一定會試下其他美味菜式。

2089 浏览
2024-08-17
2024-08-23 209 浏览
前排去朋友啟德新居house warming,由於佢係vegan嘅,所以就帶左我去呢間位於Airside嘅Treehouse食飯。餐廳對於商場地下嗰層,非常方便。裝修以木系嘅風格為主,帶出環保嘅感覺。可能由於比較多外國人住啟德,亦都可能因為比較多外國人鍾意食素嘅關係,所以餐廳嘅店員都係講英文嘅。講返個餐牌,雖然呢度店員嚟講英文為主,但係餐牌係有中文嘅!呢度嘅素食選擇算多,而且非常有特色。俾大家睇下個menu。以下就係我當日買咗嘅食物:Treehouse Platter:好豐富嘅一兜Platter,當中嘅蔬菜全部都好fresh好juicy,而且賣相一流。最值得一讚係Platter附上一塊要好食嘅烤餅,夠曬飽肚呀!蘑菇湯:碗湯嘅texture非常rich同creamy,而且香氣十足。不過我自己略顯太細碗,咁好味唔夠喉啊!酸種捲餅:裡面夾嘅蔬菜全部都好新鮮,而且調味令佢全個捲餅層次更加豐富。總結:Treehouse用餐環境非常舒適,價錢合理,值得推薦!

以下就係我當日買咗嘅食物:

2024-08-22 209 浏览
啟德係昔日機場嘅舊址,今日踏足九龍區啟德,呢度變成咗一個比較新嘅商場,呢度好大好寬敞,呢個商場仲可以帶埋寵物一齊行,冷氣好充足,優哉游哉,好舒服。行到去outdoor嘅地方,見到一間裝修特色嘅小木屋,於是我哋就入去食個簡簡單單嘅晚餐,餐廳裝修精緻,以天然食材為主打,好健康,好適合注重健康嘅上班族。先嚟一份烤雞沙律,沙律仲包含咗羽衣甘藍同埋羅馬生菜,蔬菜非常新鮮、而且爽口。烤雞好足料,大大件,好抵食。漢堡牛扒配合酸種包,製作成非常美味嘅漢堡。漢堡扒嫩滑、琳琳地,充滿鮮肉嘅香味,容易入口;酸種包軟綿綿,焗到外脆內軟,非常美味。飲品方面,叫咗檸檬梳打特飲,唔會太甜,酸酸地,既冰凍又解渴,好適合夏天補充水份。

餐廳位置不難找,係地鐵站C出口一上就會見到,主打天然有機菜,餐廳環境很舒適而且垃圾有分類響應環保,樹屋概念很好想將減碳呢個意識帶俾大眾🤣,menu 有好多選擇仲可以自由配搭一定揀得岩自己鐘意既蔬菜。見到好多人都會外賣自取,今次我就坐低慢慢食揀咗堂食。Tubdra + combo 118+50有素芝士 ,醃青椒,生菜,蕃茄片,香草牆,五穀包包皮好好食好香穀麥味 ,漢堡用南瓜整成食落有啲類似薯蓉質感 ,加左combo 厚切番薯條配蒜香奶油醬 ,薯條好香蕃薯味甜甜地加埋醬好match, combo仲有沙律菜 好fresh 。Musella $88五香豆腐,豆角,香烤蘑菇,酸瓜&味噌醬味噌醬有啲類似麻醬帶出左成碗素食既香味,底部仲有羽衣甘藍🥬,作為一個沙律碗share 唔錯Lemonade $35Lemonade 好特別 可能係蔗糖 加埋香茅 好易入口不知不覺成杯食哂!夏威夷朱古力曲奇$45連曲奇都選用較天然既原糖,很用心將持續食文化帶俾大眾 ,好值得推薦既餐廳

Tubdra + combo 118+50

Musella $88

五香豆腐,豆角,香烤蘑菇,酸瓜&味噌醬

Lemonade $35

夏威夷朱古力曲奇$45
2070 浏览
2024-07-24 334 浏览
Tt我有時都會同屋企人去食素今次同屋企人去咗呢間西式素食店試吓落地玻璃設計採光度好高環境明亮舒適呀!-🍔Forest Burger(118)呢度嘅漢堡包賣相唔錯而且係用酸種麵包更具增加飽肚感又健康呢!中間夾咗生菜、蕃茄、洋蔥、漢堡扒漢堡扒係烤蘑菇、紅菜頭、紅椒椒製成咬落幾有口感呀👍🏻+$50升級套餐有是日餐湯同飲品呀!飲品可以揀檸檬水/有機茶/有機咖啡檸檬水酸甜清新帶香茅味夏天飲唔錯呀👍🏻🥗Cedar Salad Bowl (Regular $88, Large $138)呢碗沙律菜色彩繽紛賣相幾吸引之餘配料仲好豐富😋有牛油果、生菜、南瓜、羽衣甘藍、藜麥配搭笑辣嘅chipotle sauce非常惹味呀!🍪 Macadamia Chocolate Chips Cookie ($45)曲奇係軟曲奇咬落口感好豐富有好多朱古力粒同堅果不過個人覺得甜咗小小
Tt我有時都會同屋企人去食素
今次同屋企人去咗呢間西式素食店試吓
落地玻璃設計採光度好高
環境明亮舒適呀!

🍔Forest Burger(118)
呢度嘅漢堡包賣相唔錯
而且係用酸種麵包
更具增加飽肚感又健康呢!
中間夾咗生菜、蕃茄、洋蔥、漢堡扒
漢堡扒係烤蘑菇、紅菜頭、紅椒椒製成
咬落幾有口感呀👍🏻
+$50升級套餐
有是日餐湯同飲品呀!
飲品可以揀檸檬水/有機茶/有機咖啡
檸檬水酸甜清新帶香茅味
夏天飲唔錯呀👍🏻

呢碗沙律菜色彩繽紛
賣相幾吸引之餘
配料仲好豐富😋
有牛油果、生菜、南瓜、羽衣甘藍、藜麥
配搭笑辣嘅chipotle sauce
非常惹味呀!

曲奇係軟曲奇
咬落口感好豐富
有好多朱古力粒同堅果
不過個人覺得甜咗小小
2024-07-15 307 浏览
呢排去AIRISDE睇電影,順便係到搵下野食,就見到呢間嘅餐廳幾特別!原來呢度係一間環保素食餐廳,非常欣賞佢地會做分類回收♻️ 而且menu上面會寫晒啲成份出黎,令到每位客人都知道自己食緊咩👍🏻呢度嘅食物好有特色,幾似中東菜,平時真係好少機會食到🥙TREEHOUSE Platter 呢份真係好豐富,好啱同朋友一齊share食🤤入面有酸種捲餅、烤天貝、酸種薄餅脆片、香烤甜椒、什錦醃酸菜、羽衣甘藍及羅馬生菜,真係每樣都好好味😋再加上烤蒜蓉鷹嘴豆泥,茄子沾醬、中東芝麻醬🤤👍🏻酸種捲餅同脆片非常香脆,配埋鷹嘴豆泥同茄子沾酱,味道真係好夾👍🏻香烤甜椒同醃酸菜亦為整個Platter添加咗唔同嘅口感同風味🤤Pine Pine係用純素拉布尼乳酪做底,再加上中東薩德香料、番茄片、新鮮嘅青瓜、混合橄欖同薄荷葉,整個味道非常清新👍🏻我再Upgrade左Combo,包埋是日例湯同野飲,好鐘意佢地個蘑菇忌廉湯,好香濃同好暖胃🤤而個特飲亦非常清爽,同主菜好夾🍹👍🏻雙重朱古力核桃布朗尼 🍫呢個brownie真係好正!朱古力味道濃郁,配埋啲核桃,口感豐富,甜而不膩🤤我朋友都大讚呢個甜品👍🏻
2008 浏览

TREEHOUSE Platter

Pine

雙重朱古力核桃布朗尼 🍫
2024-07-11 274 浏览
近排出去食得太多打邊爐, 好想食一餐素食就去咗airside食這間素食店素漢堡FOREST 有烤蘑菇紅菜頭漢堡 ,食落唔會油膩,有蔬菜同埋肉的感覺, 食完冇曬罪惡感一個set有漢堡有餐湯有飲品是日餐湯係南瓜湯, 青甜可口湯裏面仲有兩塊脆脆,吸咗啲湯但係又唔會太過腍自選沙律碗可以配四種穀物, 非常好食有咬口,日日食都唔會厭配菜有蕃茄,橄欖,薄荷初初覺得薄荷味道唔係好配搭 但係到咗未發現原來落薄荷之後,係可以唔使落咁多醬汁, 個飯都唔會覺得好乾好鍾意呢個四穀飯加多咗個夏威夷果仁曲奇, 唔會太甜滿滿的夏威夷果仁香味
素漢堡FOREST

一個set有漢堡有餐湯有飲品

是日餐湯係南瓜湯, 青甜可口
湯裏面仲有兩塊脆脆,吸咗啲湯但係又唔會太過腍

自選沙律碗可以配四種穀物, 非常好食有咬口,日日食都唔會厭
配菜有蕃茄,橄欖,薄荷
初初覺得薄荷味道唔係好配搭

好鍾意呢個四穀飯

加多咗個夏威夷果仁曲奇, 唔會太甜
滿滿的夏威夷果仁香味

2024-07-04
  • 夏威夷朱古力曲奇
  • 南瓜湯
  • 四重混合穀物
  • 素漢堡Forest
2024-07-08 254 浏览
之前过来启德的时候就有路过这家店,这次找了个时间过来试试看👀最近实在是吃太多热气的东西了,想吃点营养健康的素食~Cedar沙律碗 搭配的是牛油果、椰菜、香烤南瓜、腌红洋葱、墨西哥辣椒酱,蔬菜都很新鲜,主打一个有机蔬菜大混合!里面的腌红洋葱很惊喜,酸甜爽脆没有洋葱的味道。墨西哥辣椒酱是点睛之笔,没有刺激的辣味,味道浓郁,应该是低盐,所以酱汁本身的天然味道能够被品味出来~Froest素汉堡 配料是烤蘑菇、红菜头、茄子蘸酱、香烤甜椒、素香蒜奶油酱,特别推荐!虽然是素的,但是完全不输给肉汉堡!素肉饼感觉很新鲜,能吃出食材的香味,同时素肉饼里面的蘑菇增加了肉一般的口感,大脑被欺骗到了哈哈。很喜欢里面的香蒜奶油酱,醇香且清淡不咸,没有喧宾夺主,辅助味蕾去品味食材本味。夏威夷朱古力曲奇 湿软的质地,绵软的口感,面粉粗糙的质地意外地增加了咀嚼感,能慢慢品出其中的坚果味,吃完后舌尖还会有淡淡坚果回香~香茅薄荷柠檬水 清新低糖,能喝出柠檬的酸味但不涩,很健康的味道,喝完整个人清爽了不少!

2024-07-03 213 浏览
平時日日要食肉,今晚試下健康餐當減減肥清清腸胃,之前成日行過既Airside樹屋,好容易搵到店舖夠方便,簡單裝修,都坐得舒適,自助購票形式,方便👍🏻,睇睇餐牌選擇好多,任由配搭,見到有款酸種捲餅,原來係用祕製酸薩後餅曲全麥麵粉和有機酵母製成,再加入特製混合香草,係店舖自家製👍🏻欣賞,配個自選醬料印度岩巴費醬,一食個捲餅包裝方便,唔會食到成手醬料,第一口食到好軟綿綿既捲餅,仲有羽衣甘藍有口感,一口一口夠美味!之後食個四種混合穀物沙律碗,分量足,喜歡烤天貝同炸茄子,新鮮既蕃茄片👍🏻,重點係一個沙律有齊糙米+紅米+三色藜麥+小米、加埋個甜品雙重朱古力核桃布郎尼黑朱古力,食到有核桃碎有口感,有亞麻籽夠健康,好好味😋 整體滿意👍🏻估唔到健康素食都可以食到美味既食物,同埋餐廳夠晒環保,無論係餐具,承載食物既器皿都夠晒環保,有機會會再嚟幫襯!定期清清腸胃👍🏻