2024-07-24
香港嘅夜景其实真系好靓🤩 好多人都会觉得最正嘅环境一定系尖东海旁或者山顶嘅餐厅,今日我推荐呢一间近期我认为最出色嘅中菜😎 餐厅环境高贵,服务专业,夜景一绝✅ 仲有无可挑剔嘅美食,喺会展嘅<金紫荆生记粤菜厅> 绝对值得大家收藏🌟餐厅位于会展地下,正正系金紫荆广场旁边, 餐厅嘅装修系高级酒店级数,服务都系👍 唔怪得佢系2024米芝莲嘅入选餐厅,今日试咗佢嘅九道菜餐,行政总厨烹制嘅高级粤菜,样样都系冇得弹🫶🏻匠心. 雅宴 每位$1288 🌟焦糖伊比利亚黑毛猪叉烧肉质无可挑剔,少少㶶边,厚切,好正🫶🏻🌟龙井烟熏素鹅好强嘅烟熏香味,里面啲料好爽脆,素菜做到呢个效果真系好出色😍🌟葱油海蜇花我本身对海蜇麻麻地,但系佢嘅爽脆加埋个葱油香味,仲系好少有嘅厚切,我觉得好食㖞😆🌟龙皇杏汁炖花胶绝对必试嘅汤品🤩 卖相非常吸引,味道够香浓,另外个花胶真系冇得顶,靓嘢又够厚👋🌟椰皇芙蓉新鲜拆龙虾球 上枱哗一声,龙虾球蒸得啱啱好,一啲都唔老,鲜味落咗度啲蛋白度,少少椰皇嘅香味,三样食材非常夹🥰🌟远年陈皮榄角煎鲳鱼柳 我今晚最喜欢嘅一碟菜,陈皮榄角嘅香味好出,不但冇盖过鲳鱼柳嘅鲜味,煎香咗嘅鱼皮仲多一种口感😌🌟椒麻厚
匠心. 雅宴 每位$1288
🌟焦糖伊比利亚黑毛猪叉烧
肉质无可挑剔,少少㶶边,厚切,好正🫶🏻
🌟龙井烟熏素鹅
🌟葱油海蜇花
🌟龙皇杏汁炖花胶
🌟椰皇芙蓉新鲜拆龙虾球
🌟远年陈皮榄角煎鲳鱼柳
🌟椒麻厚切澳洲M9和牛
香到不得了嘅一味菜🥰 钟意食麻辣既朋友,呢个系高级版,M9和牛柳一啲都唔韧,香辣味够,而且佢啲花椒脆到系食得嘅,所以味蕾嘅感受好直接,好正👍
🌟鹅葱油伴手工面
系食到轻轻嘅鹅油味,连埋葱油食已经好好食,呢个时候一定要配埋佢嘅XO酱,味道即刻提升😍
🌟桂花百合炖桃胶伴怀旧芝麻卷
桃胶好厚身,百合爽脆,成个甜品都好完整, 怀旧芝麻卷唔系度度有得食,菲林卷好好食呀,真系要珍惜下😌
<金紫荆生记粤菜厅> 无论食物,环境,服务都系无可挑剔👍 食饭期间啱啱有幻彩咏香江, 令到呢个用餐体验又丰富咗😬 我一定会再嚟食,下次带埋屋企人黎试下,佢哋一定会好钟意🥰 我建议大家如果想星期五六日食,一定要打电话嚟订枱,因为我星期五嚟都唔少人😆 最近仲有书展添,大家如果仲烦紧同屋企人去边度食饭,黎<金紫荆生记粤菜厅>试下,真系唔错,真心推介🫶🏻