2016-08-31
点解呢个食评个题目会叫-真可惜。? 大家细阅就会知道题目所在..因为工作关系今日黎到上环, 之前上网见过食评同环境都唔错, 所以今晚特登黎到东街呢间「Oldish」, 地理位置真系比较远, 如果唔系知道呢度有间餐厅, 正常好难会揾到黎呢头位于东街最高处, 真系要攀山涉水行斜路, 路过摩罗街中心先会到, 上环地铁站出再步行大概10分钟终于到达我想去嘅地方💦餐厅唔算太多人暂时只有小猫几只, 不过幽静嘅环境令人好舒服!入面嘅布置好有特色, 好有英伦风既style, 就好似以前旧式嘅播放器, The Beatles既海报, 相等等有英国特色既野都呈现喺眼前❤️除咗英伦风之外, 餐厅入面仲包含左一d旧式既中式茶具, 虽然中西合璧但唔会觉得过分起眼, 有种相辅相成嘅感觉❤️最想食既Spaghetti with Wild Mushroom & Black Truffle Cream Sauce 既黑松露冇货, 所以只系叫咗Four Cheese Wagyu Beer BurgerFour Cheese Wagyu Beer Burger $178价钱唔算十分便宜, 不过香港地确实系一分钱一分货, 汉堡包
大家细阅就会知道题目所在..
位于东街最高处, 真系要攀山涉水行斜路, 路过摩罗街中心先会到, 上环地铁站出再步行大概10分钟终于到达我想去嘅地方💦 餐厅唔算太多人暂时只有小猫几只, 不过幽静嘅环境令人好舒服!
入面嘅布置好有特色, 好有英伦风既style, 就好似以前旧式嘅播放器, The Beatles既海报, 相等等有英国特色既野都呈现喺眼前❤️ 除咗英伦风之外, 餐厅入面仲包含左一d旧式既中式茶具, 虽然中西合璧但唔会觉得过分起眼, 有种相辅相成嘅感觉❤️ 最想食既Spaghetti with Wild Mushroom & Black Truffle Cream Sauce 既黑松露冇货, 所以只系叫咗Four Cheese Wagyu Beer Burger
价钱唔算十分便宜, 不过香港地确实系一分钱一分货, 汉堡包嘅外形好特别, 好似一个UFO
芝士制作成一块平面Cheese, 因为内里嘅芝士同汉堡扒受热形成半溶状态, 外面嘅芝士香脆可口, 芝士味浓但味道唔会过重
牛肉汉堡处理得好好, 食落好juicy多汁
虽然有厚厚嘅芝士🧀同牛肉汉堡, 但夹埋生菜同蕃茄片一齐食大大减低油腻嘅感觉😋😋😋👏🏻
整体嘅味道的确唔错, 而且呢度嘅职员好nice
不过可惜嘅系....职员同我地讲即将结业😨
真系有D可惜...一间咁有特色嘅餐厅又将会喺香港消失了😢💔
希望喺香港某一角落仲可以揾到有类似嘅英国风餐厅喇!