2022-07-30
*呢一站湾仔*👉👉👉点餐按人头份量,白饭青菜任食👈👈👈😍Sichuan Cold Noodles 四川凉面(9.5/10)*凉面爽口,捞埋葱花及酱汁,辣中带有少少甜味,唔会好油腻,非常好食😋Sliced Pork with Mashed Garlic 蒜泥白肉(6.5/10)*五花腩唔算太肥,食落感觉唔会只食咗旧脂肪落肚*蒜味偏重,而辣味系属于香辣嘅味道,食落会有「谭仔」辣感😋Fish with Pickled Vegetables 江津酸菜鱼(8.5/10)*汤底足料,又酸又重胡椒辣味,味道浓郁但唔油腻*配料有大量粉丝,粉丝完全吸哂酸菜鱼汤,可以连同汤一齐食,非常好味*明显系雪藏鱼,虽然食落无雪藏味,但欠缺鱼味*可以免费添加一次鱼及粉丝😋Fish in Fiery Broth 沸腾水煮鱼(8/10)*配料有大量薯粉,薯粉质感烟韧,但唔会好难咬,而薯粉完全吸哂辣汤,初头食会觉得好滋味,但食到后段汤底会较油,所以薯粉都会较油腻*同酸菜鱼一样,明显系雪藏鱼,虽然食落无雪藏味,但欠缺鱼味*可以免费添加一次鱼及薯粉😋Dry-Fried Chill Chicken 重庆辣子鸡(8/10)*辣子鸡
👉👉👉点餐按人头份量,白饭青菜任食👈👈👈
*五花腩唔算太肥,食落感觉唔会只食咗旧脂肪落肚
*蒜味偏重,而辣味系属于香辣嘅味道,食落会有「谭仔」辣感
*汤底足料,又酸又重胡椒辣味,味道浓郁但唔油腻
*明显系雪藏鱼,虽然食落无雪藏味,但欠缺鱼味
*可以免费添加一次鱼及粉丝
*同酸菜鱼一样,明显系雪藏鱼,虽然食落无雪藏味,但欠缺鱼味
*可以免费添加一次鱼及薯粉
*辣子鸡炸落肉质唔会太干太硬,另外超级入味,算系重口味
*腰果炸得好香脆,会令人食唔停口
😋Ma Po Tofu 麻婆豆腐(7.5/10)
*味道浓郁,酱汁又麻又辣,唔似平时见到嘅,今次只有好少肉碎,主要系酱汁及豆腐
*配白饭食一流