2022-03-04
Hooman by the sea西九海滨长廊可以话系大部分香港人打卡既好去处。有无敌海景同埋一大片草地之余,仲可以带埋自己既宠物同小朋友一齐去chill下,可以enjoy 下自己既假期!我同男朋友都好钟意去呢到,可以野餐下,又可以同啲狗仔玩下,几happy! 由于我地比较懒,唔会自己整野食去野餐,咁我地就去到西九海滨先揾野食医肚。为咗有少少野餐既气氛,咁我地就拣咗另间热狗店,外卖去草到到食。入到呢间热狗店,你会发觉除咋卖热狗之余,佢地仲有卖狗粮,狗用品同埋狗仔食既蛋糕。而佢地既热狗,都系用狗只既品种黎命名,非常特别!咁我地拣咗斗牛犬同埋比熊犬两款。斗牛犬既材料有法兰克福肠,手撕猪肉配烧烤酱,茄汁,仲有啲洋葱同炸蒜碎。而包方面佢就用咗竹炭包,面包有烘过,口感软熟,但味道同普通面包差唔多。热狗肠外皮好脆,食落仲有少少肉汁,而配埋其他林料,食落口感好丰富。而手撕猪肉亦都唔会鞋,同bbq酱好搭,唔错。 而比熊犬,望落去就知呢款冇斗牛犬咁浓味。呢只热狗材料有法兰克福肠,牛油果同芥末蛋黄酱。食落口感唔错,牛油果几新鲜,但我地就麻麻地个芥末蛋黄酱,下次会再试下其他口味!