2013-05-07 4111 浏览
跟几个朋友嘅饭聚,想食自助餐,又唔想花得太多,六国酒店嘅Le Menu绝对食得过,不过,另一选择亦可拣利景酒店嘅逸亭餐厅,都喺属于市区少有仲喺卖紧$300楼下就有交易嘅自助晚餐。逸亭都唔喺第一次帮衬,不过对上一次原来已经喺2007年年尾嘅事,有食评为证,睇番啲相,环境好似无乜点变,所以食物嘅量同款都相差无几,但喺就无咗以前嘅Spinning Salad喇!虽然依期餐厅嘅自助餐主题叫「春日自助餐」,但似乎都喺个虚衔,然而食物方面都喺大包围,样样有啲,基本如沙律、海鲜、冷盘、餐汤面包、热盘、鱼生寿司、烤肉、粉面档、甜品、自助饮品吧……等等,叫做「麻雀虽小,五脏俱全」。之不过亦有佢卖点,例如:芝士盘、海南鸡饭、粉面、即做窝夫、班戟,都唔好错过。沙律虽然无再搞Spinning Salad,但沙律吧一样有睇头。3大盘沙律菜,当中共有4、5款蔬菜,而侧旁仲有9款蔬菜类配料,如翡翠苗、三色灯笼椒、红菜头……等,加埋7款佐味配料(烟肉碎、橄榄、芝士粉……),一定捞出自家心水沙律。千祈唔好忘记加酱汁,4款酱汁分别喺芝士沙律汁、油醋汁、千岛汁及蜜糖芥末汁,后者最得我欢心。唔想烦自己搞都有计嘅,晌冷盘𠮶边都

沙律

唔想烦自己搞都有计嘅,晌冷盘𠮶边都有几款调制好嘅沙律:泰式牛肉沙律、薯仔沙律、螺丝粉沙律。以泰式牛肉沙律较特别,故都夹多少少。

整体味道唔错,沙律吧啲料够新鲜,全部冰镇住,感觉冰凉清爽。而泰式牛肉沙律确喺几有趣,咸咸辣辣,别有点泰式风味
海鲜
三百零蚊嘅自助晚餐期望有新鲜生蚝供应,似乎不切实际。但海鲜阵容都唔差,有蚬、长蟹脚、濑尿虾、蓝青口、八爪鱼、甜虾、纽西兰青口,每次出少少,去货快,但补货都OK,甚少有缺货情况。当中蟹脚稍为咸,而蓝青口、甜虾最好食
,其他嘅属不过不失。
冷盘

今次冷盘就衬埋沙律一齐食,因为见有几款冻鱼及冻肉肠,可能会稍咸,故夹沙律就可以平衡一下
。冻鱼要齐烟三文及胶鱼,另一边拼盘中有好多选择,拣咗沙乐美肠、烧牛肉及一款肉卷,令到我份沙律极之丰富
。此外,冷盘仲有啲日本绿茶冷面、日式八爪鱼、芝麻海带、螺肉……等几款日式食品。
芝士盘

近年好多自助餐都有提供芝士盘,不过都喺两三款应吓场。但估唔到晌度嘅芝士盘竟然有成5款之多
,分别喺法国嘅Sainte-Maure、Camembert、Brie,荷兰嘅Edam,以及丹麦嘅Danish Blue,其实小弟对芝士唔喺咁叻,餐厅印备咗芝士名称,我都只喺照字搬字俾大家知道吓佢哋个名。不过,慢慢细尝,质感、味道又各有分别,净食确喺几有趣,如怕芝士朕浓味,配克力架或面包都可以
餐汤.面包
是日餐汤喺栗米忌廉汤及节瓜汤,水准普通,而餐汤后方放有面包篮,有数款欧陆小圆包及面包条,都几唔错,如果喺暖烘烘就仲正。
热盘

场地所限,热盘可谓一眼睇晒,一共有12样嘢,概略为大家介绍下:古法姜醋猪手、蒲烧茄子、炒杂菌时蔬、忌廉汁焗青口、烧三文鱼头、烧羊架、椒盐炒大虾、粉米粉、清蒸海鲈鱼、炆牛筋、炒饭、马来咖喱烧鸭,整晚都无乜转款,来来去去都喺食十多样。期间曾见过有出芝士焗蚝,不过好快就无晒,亦唔见有返货,好可惜!热盘一环,感觉上款式相对弱啲,不过,蒲烧茄子、椒盐炒大虾、清蒸海鲈鱼、炆牛筋及马来咖喱烧鸭都做得不俗,尤其炒大虾几厚肉,蒸鲈鱼好鲜甜,炆牛筋劲腍,而马来咖喱颇芳香
。粉米粉、炒饭就唔沾手喇,留肚食甜品吖嘛。
鱼生.寿司
有吞拿鱼、三文鱼、油甘鱼、八爪鱼等4款大路鱼生供应,而寿司寿司卷夹埋亦有6、7款,虽然睇落都唔差,不过,今晚对鱼生寿司真喺兴趣唔大,所以就无帮衬,俾唔到味道、质素嘅评语喇。
即煮粉面档

平时去食自助餐真喺好少食粉面,太易饱肚喇,不过依度嘅粉面档又几有卖点,除咗一入门口就喺成个大牌档之外,面条之选择喺少有嘅咁多,甘笋面、菠菜面、上海面、油面、河粉、米粉、粗面、银针粉,单点、两沟都得
;而𩠌料亦唔少,鱼皮饺、鲩鱼片、鲜虾、鱿鱼、猪腩肉……共12款,连蔬菜一样提供多款选择,如生菜、菜芯、银芽、木耳、翠玉瓜……近10样
。「求其」样样点啲都可能成一大碗,所以我哋就点一碗嚟几个人分享,志在试一试。甘笋面搭菠菜面,虽然味道唔喺好突出,胜在喺健康之选
,汤底有喇沙汤同牛肉汤,放面嘅喺喇沙汤,都OK㖞,入口辣香;另外叫师傅俾一小碗牛肉汤,肉味几浓,但净饮会稍咸,捞埋啲粉面可能会正常啲。至于其他𩠌料,属平稳,始终都喺啲大路货色。
粉面档「铺位」仲提供埋海南鸡饭,又喺值得一试,同样,我哋几个要一碟嚟分享。鸡油饭做得几香、几油润,而鸡肉挺嫩滑,几有鲜鸡味
。海南鸡饭必备嘅甜酱油、姜蓉、辣椒酱都一样预备好,悉随尊便。

档口前仲有啲以铁板盛载嘅小食,如煎萝卜糕、生煎包、牛仔肠、煎饺,但感觉好似摊凉晒,唔喺好有吸引力,无试到。继要梗喺转战甜品
甜品

亮点绝对喺4款Dreyer’s雪糕,窝夫机同迷系班戟机。依晚嘅Dreyer’s雪糕有曲奇妙趣、杏仁、芒果鲜果及云呢拿,所以先嚟一个DIY甜品拼盘:新鲜窝夫配曲奇妙趣、杏仁、芒果鲜果雪糕伴蜜糖朱古力浆,再加埋班兰蛋糕、年轮蛋糕及芒果布甸、红莓奶冻、德国芝士饼,几咁丰富嘅甜品拼盘呀!因为样样都喺心水,所以特别滋味,正

除此以外,甜品都仲有好多的的骰骰嘅款式,如桂花糕、草饼、蛋白球、忌廉蛋糕、蛋挞仔、面包布甸……等等,摆设得几靓,而热食嘅蛋挞仔、面包布甸之类又放晌暖柜烘住。不过综合大家嘅意见,似乎味道唔喺太出众。

见佢仲有个木桶豆腐花,有感好耐无食过,就临尾再战多碗豆腐花先,不过唔甘心就咁食就算,所以加啲生果变成为鲜杂果豆腐花,理应会几好食,不过豆花尚暖,入口感觉怪怪
,应该一早摊定一碗豆花先,哈哈。题外话,热食豆腐花你谂到仲可以捞咩好?其实仲可以加落啲清汤面度,放点辣油同肉碎,我晌贵州出差街边就有好多小铺卖豆花面架喇。
自助饮品吧
有可口可乐、雪碧,不过唔喺支装又唔喺罐装,你当佢喺大樽装,饮几多斟几多,前段小弟就加片柠檬变柠乐,边饮边食。另外咖啡、红茶随你拣,临尾配甜品,总喺叹杯即磨咖啡先够爽

几个朋友成晚唔停咁食,又倾过不停,时间过得快。做人嘅嘢,真喺好想闲闲逸逸,好嘢食唔停
题外话/补充资料: 春日自助餐嘅收费如下:星期一至四,成人收$318,小童/长者收$248;星期五至日、公众假期及前夕,成人收$338,小童/长者收$268。汇丰、恒生、Citibank有8折,当然唔及Openrice优惠券有7折啦,折咗贵极都唔过三百,以上述食物嘅种类同款式,同屋企或朋友叹番餐,都几唔错!食自助餐胜在随大家钟意食乜就拣乜,唔使担心人哋嘅口味,又可以想食几多就几多,唔使担心叫得少试唔到,叫得多又食唔晒! 临走仲拎晒张自助餐单张,原来餐厅晌星期六、日嘅「自助午餐」仲搞咗个小童cupcakes创作班,凡惠顾自助午餐嘅小朋友就可以免费参加,亲自设计两款可爱又独一无二嘅杯子蛋糕,亲子好节目。而自助午餐收费如下:星期一至六,成人收$198,小童/长者收$168;星期日及公众假期,成人收$228,小童/长者收$198。
  • 沙律
  • 芝士盘