2023-11-14 2982 浏览
真·日本人主理居酒屋,一入到去,无豪华浮夸落地大玻璃,亦无精致装潢,而系超地道日式风格,主要以布廉同木条屏风作隔格,主要分为榻榻米既区域及吧台与普通台座位区域。台与台之间尚算阔落,坐得十分舒适。餐厅9成员工都系日本人,服务很也很殷勤及有礼貌,主要系令我呢个AKA日本乡民有种置身日本嘅感觉。食饭途中,侍应系换碟过程中不小心打泻友人既酒,连声gomenasai之余,随即送上一杯新的sake,有咩gur得过以酒赔酒呢。食物选择地道而丰富,有好多系出面居酒屋食吾到嘅地道野,汁煮、刺身、串烧、天妇罗、窝物,样样都想试,唯有请店员帮我地recommend。辣味明太子,菜如其名,再以青瓜铺底,再佐以萝卜泥,好适合做前菜小小刺激味蕾。汁煮茄子,不得不赞事前处理茄子既功夫一流,厚身既茄子小小𠝹花,经汁煮后,爽滑稔甜,last order想encore, 已sold out。盐昆布椰菜,4个字,爽·脆·清·甜。平目鱼(左口鱼)刺身簿切,有两个部位,一边为较厚身的裙边部位,入口爽脆而有筋;另一边为鱼肉簿切;可佐以辣萝卜泥或葱花及wasabi 免治鸡肉棒,佢系软骨部份再加免治鸡肉做串烧,香口得嚟有口感,比食鸡

盐昆布椰菜,4个字,爽·脆·清·甜。

免治鸡肉棒,佢系软骨部份再加免治鸡肉做串烧,香口得嚟有口感,比食鸡软骨更有满足感 。

炸芦笋卷,上碟以为系点咗军舰寿司,芦笋好幼嫩多汁,天妇罗芦荀配上蛋黄酱,再佐以附上既岩盐,好match!

酒盗芝士,酒盗芝士加白川乡炭酸纯米,软芝士同鱼内脏发酵出既安基酸配生原酒,完全系perfect match,微碳酸平衡咗腌制嘅咸鲜味。

牛筋煮,传统地道日式汁煮,大根稔甜入味,牛筋系半筋半肉,稔甜而不腻。

另外仲有点左既鸡泡鱼干、醋鲭鱼、烧饭团及烧狮鱼骹就中规中矩,吞拿鱼中腩刺身甚至未完全退冰。
  • 辣味明太子
  • 汁煮茄子