2020-09-08
庙街聚集左唔少陀地老店,相信庙街玉子烧无番咁上下实力同自信都唔会够胆入去插旗,今晚同朋友食完饭唔够饱,决定去会一会佢。临近十点,附近好多餐厅档口都准备收档,但街上依然人来人往,黎呢度买外卖ge都唔少,而我就系舖头前面路边坐折凳,一路食好野,一路感受最贴地ge人间烟火,过瘾。🍴蟹酱芝士玉子烧 HK$40蛋用左日本相扑蛋,蛋香颇浓,不腥不臭,蛋身软熟。我最怕芝士太霸道,而呢度ge芝士就刚好,唔会抢左蟹子同韩国蟹酱ge咸鲜香味,面头仲加左木鱼碎同沙律酱,整份玉子烧以香甜为主,辅以咸鲜吊味。朋友话第二间同样价钱份量得三分之一,馅又少,呢度真材实料又抵食。🍴大盒拼盘 HK$70铁板鱿鱼须挂住甜甜地ge酱汁,表面微焦,肉质实净得黎唔韧,亦唔会霉到软皮蛇咁,出色。以前只食过炸鸡软骨,贪佢脆口,但通常多油多粉,而铁板烧都系第一次试,佢唔脆,但又香又爽口,而且唔会成口油。一口牛粒系安格斯牛,肉味不错,可惜炒得唔够平均,有d腍,有d又韧。呢盒野加埋辣粉真系非常惹味,送酒一流。📍庙街玉子烧油麻地庙街30-34号地下B4号舖
🍴蟹酱芝士玉子烧 HK$40
🍴大盒拼盘 HK$70