2019-06-10 76 浏览
今次又黎到铜锣湾揾食, 京都广场呢栋大厦好多野食, 我地拣左呢间有齐刺身同打边炉的餐厅~店内都几多卡位, 而且几阔落, 好岩同一班朋友食同倾计~ 餐厅主打汤底, 刺身, 海鲜同靓牛~一黎到先拣左汤底, 加多20蚊就可以拼多一款汤底, 拣左双拼汤底 (自家鲜鱼清汤锅 + 渔火松茸养身锅), 比较中意松茸养身锅, 落足料, 有大量虫草花, 红枣, 菌类等, 汤底都好浓味~鲜鱼清汤鱼味唔太出, 反而胡椒味几出, 但好既地方就系清清地, 我地食完成餐饭, 个汤都唔会越煲越咸, 呢个加分~ 店员先比酱料我地拣, 有9款拣, 客人可以自己混酱XD ($15/位)~到点菜, 因为话晒系刺身火锅, 甘当然要叫d刺身黎试下, 我地点了 北寄贝带子刺身, 我地4个人就有8件左右, 有柠檬垫底, 食落都几新鲜爽口~黎到打边炉食物, 分享下几款值得highlight的, 招牌云吞王, 皮薄得黎又粒粒都好大, 包住原只爽口虾肉、猪肉、韮菜等, 相当足料!渔火特色四色丸, 全部都系手打大大粒, 有墨鱼丸、咸蛋猪肉丸、牛丸同 鲜虾丸, 咬落好弹牙!咸蛋猪肉丸包住咸蛋王几得意, 鲜虾丸表面加左虾皮, 口感好丰富!日本
自家鲜鱼清汤锅 + 渔火松茸养身锅)

酱料
北寄贝带子刺身

招牌云吞王

渔火特色四色丸

日本稻庭乌冬

日本稻庭乌冬好烟韧弹牙, 试过摆2边汤底, 吸收晒汤的精华, 有唔同的感觉, 乌冬控必点!

整体黎讲, 价钱中上, 但用料靓, 坚系真材实料, 至于点食物就丰俭由人~

P.S: 而家系openrice订位低至8折, 我地7:30去到就有85折~

2019-06-05
自家鲜鱼清汤锅 + 渔火松茸养身锅)
酱料
北寄贝带子刺身