2020-10-14
今日坐足五个钟整把稀疏嘅头发,整完都四点几,好肚饿!我好想食饺子🥟我就问发型师元朗有乜饺子好食,又要喺附近!佢就推介呢间维港湾饺子坊!坐低即刻望吓个餐牌,推介系韭菜鲜肉汤饺、招牌四拼汤饺等!我就叫咗个韭菜鲜肉汤饺同一杯豆浆,其实我心中想食四拼饺㗎!但系我唔钟意食芫茜,就无叫啦!之前我发型师推介过芫茜,佢话劲多芫茜,劲香!可惜!我味蕾好抗拒,无办法之下保守啲食返韭菜饺,横掂而家戴口罩无人发觉我口臭😹汤饺好快就有得食,我以为汤饺系将啲饺子浸入汤里面,但原来系分开㗎!一碗老火汤加八只饺子🥟是日老火汤系粉葛猪骨汤,但叫呢碗老火汤要$15,饮落无加味精,好饮但可惜汤系冻㗎!失望!饺子一啖咬落去唔散开,好实净!手工唔错,皮够薄,多肉汁,名符其实皮薄馅靓😋我见到枱面有樽辣菜圃,我怕辣,都攞咗少少嚟送饺食,好好味呀!又唔会好似辣椒油咁油,加咗落去啲饺子度就变咗另一种口感!正👍🏻食到一半我就叫埋椒盐粟米🌽,好快又嚟到有得食!睇落平平无奇嘅粟米,竟然咬落去好香甜!加上椒盐带出香脆又可口嘅味道,令我食到唔停口,真系好惹味,值得推介🙌🏻呢间店设计带出香港本土文化及特色,一边食住传统饺子,一边欣赏墙上插画,真系
韭菜鲜肉汤饺
韭菜鲜肉汤饺