2022-02-06
现在想吃一间有质素的火锅真是买少见少了,很难得地今次品尝左一间非常有质素的火锅店,而且老板很殷勤有礼,倾谈之中感觉他们很有心努力地经营这一间火锅店,讲求品质保证,难怪那么多熟客都食出滋味,食过返寻味。第一次见鸡煲都可以拣新鲜鸡或冰鲜鸡,好难得会有新鲜鸡拣,于试吓半只,一嚟到都已经香喷喷,用秘制酱料烹调而成,难怪香味十足,鸡件份量也比较多,而且鸡件多肉少骨,食落去有弹牙嘅口感,而且好入味,食过咁多鸡煲呢个真系唔错呢,最估唔到入面仲有鸡嘅内脏,包括鸡肾,确实好足料呢。火锅配料中必定要试手切本地牛,价钱也非常相宜,只是$188小份,色泽鲜红嘅牛肉一片片放好,只需要灼几秒就食得,有半肥瘦嘅口感,加上有一点根位,颇有咬口。手打方面店员推介让油炸鬼,当中包括有虾滑、墨鱼、鲮鱼,就咁食又得,灼几灼又得,炸成金黄色嘅外皮相当香脆,而虾滑同样地好弹牙,一啖放落口几重口感呢。河鲜类的脆肉鲩鱼腩每一条都系好肥美嘅鲩鱼肉,食落去一啲都唔腥,鱼肉味非常鲜,仲有脆口嘅口感,好难得会咁新鲜。最后仲有朔晒汤底精华味道所在的豆腐及冬瓜片,食完已经非常满足。相信不久嘅日子我会再encore试吓佢哋嘅烤鱼先得。#粉岭火锅
第一次见 鸡煲都可以拣新鲜鸡或冰鲜鸡,好难得会有新鲜鸡拣,于试吓半只,一嚟到都已经香喷喷,用秘制酱料烹调而成,难怪香味十足,鸡件份量也比较多,而且鸡件多肉少骨,食落去有弹牙嘅口感,而且好入味,食过咁多鸡煲呢个真系唔错呢,最估唔到入面仲有鸡嘅内脏,包括鸡肾,确实好足料呢。
相信不久嘅日子我会再encore试吓佢哋嘅烤鱼先得。
#粉岭火锅
#陶明居 @tpot91335432