我同朋友都好钟意打边炉🍲,大热天时都无阻我哋嘅兴致,星期日就帮衬咗位于旺角琼华嘅「马祖无限时台湾养生涮涮锅」。估唔到下午时段,餐厅都近乎全场满座,而且客源涵盖后生以至长者,人气超高的👏。另一边厢,餐枱够晒大张,啱晒食放题。我哋拣咗牛颈脊套餐🐮,周末夜晚七点前埋单只需$329位,仲要系真正无限时吃到饱。餐厅采用QR Code落单,上菜速度劲快,所以骤眼间就嗌到成枱都系。打边炉前,先来小食:黄金地瓜条💛🍠🍟,蕃薯条炸至外脆内软,味道甜甜的,另外更有多种Shake Shake粉作调味。涮涮锅汤底有超过十款选择,鸳鸯锅加$48,我哋要咗药膳椰子鸡并麻辣蕃茄牛肉(小辣)。前者椰子香四溢🥥,味道清甜,适合渌菜同丸类。后者𠮶款相反,蕃茄味浓郁🍅,调和咗辣度,小辣易入口。再者,个炉火候掂当,啲嘢好快渌熟!套餐包嘅两款牛质素唔错🥩,最起码大大片、唔会太薄,食落有质感。牛肉肥瘦均匀,肉味亦都强,两款肉整体分别唔大,各有千秋。黑色碟系Prime Grade安格斯牛颈脊,而白色碟就系Prime Grade美国安格斯牛肉。我哋试咗其中一款猪🐷:西班牙伊比利亚黑毛猪,味道OK嘅,但脂肪位稍为多咗啲。除咗肉之外,海
黄金地瓜条
涮涮锅汤底有超过十款选择,鸳鸯锅加$48,我哋要咗药膳椰子鸡麻辣蕃茄牛肉(小辣)。前者椰子香四溢🥥,味道清甜,适合渌菜同丸类。后者𠮶款相反,蕃茄味浓郁🍅,调和咗辣度,小辣易入口。再者,个炉火候掂当,啲嘢好快渌熟!
Prime Grade安格斯牛颈脊
Prime Grade美国安格斯牛肉
西班牙伊比利亚黑毛猪
海鲜
除咗肉之外,海鲜都系任点任食。是日精选有蛏子生猛海虾,🦐啲虾好新鲜,口感弹牙。
手工配料方面🍡,我哋嗌咗梅菜猪肉丸麻辣牛丸,估唔到每份有四粒,好彩细细粒。梅菜猪肉𠮶粒几夹,另一粒麻辣就好鬼辣🌶。此外,黑松露墨鱼滑好正(无影相),口感爽弹,黑松露劲香。
足八吋长蟹棒
火锅食材款式繁多,兼且唔系行货。🦀足八吋长蟹棒好值得嗌,超市买都唔平,渌完唔易散,口感佳。🖤墨汁香肠可算系台湾食材,而墨鱼腐皮卷就相对普通,略嫌口感偏淋。🧀酱爆浓芝牛丸高质,牛丸本身好弹,入面爆晒浆,超级流心。
每款食材份量都唔少,摆盘整齐。由左上数起分别系花胶片鲜莴笋海鲜菇栗米件牛柏叶同埋杂菇拼盘🍄。蔬菜类味道天然鲜甜,特别系粟米,啲菇都几好。牛柏叶响铃(无影相)就系索汤之选。
油麦菜
本身油麦菜就冇乜好介绍🥦,但我想强调啲菜洗得好干净,而且块块叶都好翠绿,实在难得。
饮品方面🥤,大大个雪柜幢咗喺度,佢有四款自家制泡茶,包括桂花乌龙爱文芒果茉莉花茶黑糖冬瓜柠檬茶同埋日月潭蜜香红茶。我全部试晒😛,其中无糖𠮶两款(即乌龙同红茶🍵)比较清新,亦可解腻。
最后仲有甜品🍨,但就唔系任点,按人头计。雪糕款式有齐几个大牌子,例如Häagen-Dazs、MOVENPICK同Dryers等。
餐厅自助区只系放置咗酱料吧汤底瓶,咁样其实仲好,冇开放式冻柜,卫生得多👍。
总括嚟讲,而家市面上开咗唔少台式任食火锅店🇹🇼,虽然大家有唔少共通点,不过我认为马祖喺各方面都较为优胜。火锅食材多选择、质素高😋,全部都系任食,绝无花假啊。温馨提示:食物份量有啲难预,加上无限时,建议可以慢慢嚟~。
黄金地瓜条
Prime Grade安格斯牛颈脊