2009-02-26 17 浏览
由于医生仲唔俾我开口食野, 我仍要靠流质食物维生,所以去左观塘揾野食。一向不喜欢姜味的东西,但这一阵子身子弱,今日又有D 涷, 睇openrice 话呢度有真正的姜汁撞奶,就黎呢度试一次,驱下寒,冇咁易病。下午2:30, 冇乜人,入去叫左姜汁撞奶少甜,我坐喺度等左一阵, 另外一个老板娘成日用"唔好意思"的眼光望我, 佢惊我等得耐,其实我都唔赶,服务唔错。我试到真正的姜汁撞奶了!我知佢系真,因为我睇住佢凝固~! 但系唔知系唔系正宗,姜汁和奶的比例不知是否最好。姜汁好辣,因为我平时都唔系好食有姜既野,所以我应该叫少辣。不过你地食开就应该觉得几好~ 而且撞左之后都几滑,唔会一旧旧。奶味如果可以多一点会更好! 有得拣多甜, 少甜, 走甜, 多辣, 少辣,但系唔知下次可唔可以拣多D 奶?! 如果奶比例多D 就好啦~ 不过我又唔知多得济,会唔会撞唔到呢~ 要去实验室做下实验先知啦~!整体来说不俗,话哂系真既姜汁撞奶,唔系义顺的"扮姜汁撞奶的炖奶",所以就算辣D 都要试一次。食完之后喉咙真系几辣,然后成个身暖哂~ 见佢铺头咁多姜, D 姜汁真系有科到!p.s. 不过$19 对我呢个唔钟意姜既人黎讲

我试到真正的姜汁撞奶了!
我知佢系真,因为我睇住佢凝固~!

但系唔知系唔系正宗,姜汁和奶的比例不知是否最好。

p.s. 不过$19 对我呢个唔钟意姜既人黎讲, 就贵左少少...
  • 姜汁撞奶