2021-11-13
终于有机会去深水埗试下文青cafe我地叫左一个主食加一个轻食 两杯饮品 一个甜品主食拣左招牌菜「不苦定食」$128佢有沙律 唐扬鸡肉 温泉蛋 泰式虾饼 配珍珠米好老实 相对地咸而泰式虾饼如果可以配埋泰式辣酱就更开心同埋定食成日会期待佢既面豉汤 好可惜佢无不过以上既野 都真心无令我却步因为佢唐扬炸鸡 虽然有少少咸 但皮脆得黎唔油亦唔粉 鸡亦好嫩滑另外虽然无左面豉汤 但佢既温泉蛋真系好好味!温泉蛋上加左七味粉 令温泉蛋唔会单调沙律佢地除左放必有既车厘茄 仲放左好少人会用到既红菜头 相当唔错珍珠米份量刚刚好 唔会太饱又唔会唔够食另外轻食我地拣左「烟三文鱼牛油果酸面包」$68牛油果有啲生但配埋烟三文鱼味道刚刚好唔会太咸 又有少少咬口酸面包烟烟靭靭 上面仲好似有少少烧炸汁既味道真心唔错唔错 有想再食既心两杯饮品分别系 Blackccino $55同Matcha Latte $50Blackccino 系用左有少少果味既咖啡豆 相信系店内卖紧佢地既咖啡豆 唔太酸亦唔太苦 绝对比americano有心思Matcha Latte 相对有茶味 甜度适中 唔会令人饮完好颈渴甜品系Matcha Cheese
我地叫左一个主食加一个轻食 两杯饮品 一个甜品
主食拣左招牌菜「不苦定食」$128
佢有沙律 唐扬鸡肉 温泉蛋 泰式虾饼 配珍珠米
好老实 相对地咸
而泰式虾饼如果可以配埋泰式辣酱就更开心
同埋定食成日会期待佢既面豉汤 好可惜佢无
不过以上既野 都真心无令我却步
另外虽然无左面豉汤 但佢既温泉蛋真系好好味!
温泉蛋上加左七味粉 令温泉蛋唔会单调
酸面包烟烟靭靭 上面仲好似有少少烧炸汁既味道
真心唔错唔错 有想再食既心
两杯饮品
甜品系Matcha Cheesecake
芝士味相对较浓 但并唔会系令人食左好腻既cheesecake
但当然唔少得轻轻既绿茶味帮到手消除腻既感觉
同埋值得一提 员工们好好 好有善 同埋当佢地见到我地想share野食会主动offer细碟 而加好少staff会咁有善 又或者咁主动