2016-04-28 1663 浏览
放工后接埋女朋友去黄金买野,行完之后见就尼8点都未食饭,就近近地去左正宗上海生煎皇食啦。其实一向都有食开旺角果间,都觉得佢啲野做得唔错,可惜今日系深水埗依一餐,除左招牌包点外,其余都大失所望,究竟系唔同师傅既问题,定系除左招牌菜之外,其余既都不值得一试呢?!先讲下食左咩先啦,尼得食间店,梗系要食佢既生煎包啦~ 佢地既生煎包都真系不愧系生煎皇,皮薄多汁,外脆内软,唔会因为煎过而满口油,肉既SIZE适中,唔会太大而觉腻,但又唔会太细而好似冇咩肉食咁~ 不过讲咁耐,其实重点都系佢可以保留住佢既肉汁,真系多汁都会喷汁架!!! 唔好睇佢上台果时扁扁地,个样好似冇咩特别就大啖咬落去,其实佢入面充满肉汁,一唔小心仲会喷到对面添(我件裇衫就系咁中左招 =.=") 所以建议大家都系小心D食好~之后就食左蟹粉小笼包。其实依间店既包点真系做得几出色,同生煎包一样,佢既小笼包都一样系皮薄多汁,所以都要小心食,以防喷汁。今次我地第一次食蟹粉小笼包,果然冇令我地失望,蟹味好浓,咬开左仲见到入面既馅有一丝丝蟹肉,份量虽然唔系话好多,但至少系可以见到落坚料去整既,虽然价钱比普通小笼包贵一倍,但总算贵得有道理。好可惜佢
好可惜佢其他食物就令我地好失望啦。前菜我地叫左青瓜海蜇同川味无骨凤爪,先讲青瓜海蜇,其实我本人原意系想食海蜇既,但一上到尼,依~咁少海蜇既,再夹条尼食,冇味架㖞~ 虽然成堆蒜头铺左系面,但条海蜇一D味都冇,真系有D失望。好在佢D青瓜都几爽脆清甜,选料都唔错,算系不过不失啦~
不过低处未算低,个川味无骨凤爪至系真正冇味冇道,其实本身唔太知川味即系咩,不过同个"川"字有关,理论上都估佢系辣既~ 点知一食,唔好讲话辣,直头好似食紧白焯凤爪咁,咩味都冇,而且因为佢用左炸过既凤爪尼做(即系类似酒楼点心果D),所以我女友形容佢为摊冻左既豉汁凤爪走豉汁 XD 大家不妨自行脑补下系咩味道 (咪就系冇味啰 =.=")
主食就叫左个芝麻酱五丝冷面,芝麻酱落得几重手,所以唔会有唔够味既情况,而且配料都几足,不过今次就到个面出事啦! 个面份量其实几多,不过好干,干到捞埋酱汁都仲系觉得佢好难吞,加上面质唔弹牙,仲有少少削,所以依个都系NO GOOD!
最后仲叫左个酸辣汤,个汤其实几足料,有好多荀啊木耳啊肉丝啊果D,不过就略嫌太"杰"同唔够辣,得个酸字,但总算比上面3款好~
总括尼讲,正宗上海生煎皇除左包点,其他菜色都好一般,如果大家有意去食,建议大家都系主攻包点就好啦~
2016-04-26