2013-03-16
是日星期日,是我们的家庭饮茶日。自从公公行动不便,已经好少去一d「行远少少」既酒楼。是日一家四口,就去了一段时间没来的「钻石山联邦」饮茶。先order了一盅「沙参玉竹炖生鱼」(足4碗),刚好够分!!非常足料!!而且真系老火汤!由于我对味精敏感,所以出面食饭已经好少饮汤,今次真系破例,因个汤好清甜!!一句:「好饮!」之后我地就食点心,肠粉我必叫!原因是联邦既肠粉一直系我「点心肠粉」挂行榜里系稳居榜首!!咁耐无食,试下个水准先!个皮薄到呢~~真系好好食,佢同出面既肠粉真系冇得比,人地d皮又厚一旧旧粉咁~联邦既肠粉一流! 于是,又多叫个水磨肠,即系平时出面叫既布拉肠!!哗,真系very good!!又绵又滑!然后,屋企人再叫既「珍珠鸡」、「潮州粉果」、「煎酿豆腐」上埸!潮州炒果超足料,虽然个皮厚咗d,但由于热辣辣上,所以都不失其风味!酿豆腐平时就好少叫,因为多数件豆腐好"鞋"唔好味!但估唔到联邦既酿豆腐非常ok!!原本叫到唔食,妈咪猛咁叫我试,依??真系坚滑同好味!!个珍珠鸡呢,我无影相,原因系好味到我地四个人争住食,忘记了。。。XDDD最后还叫了其他点心,味道都比出面既大牌子酒楼好!!我地
自从公公行动不便,已经好少去一d「行远少少」既酒楼。
是日一家四口,就去了一段时间没来的「钻石山联邦」饮茶。
先order了一盅「沙参玉竹炖生鱼」(足4碗),刚好够分!! 非常足料!!而且真系老火汤!由于我对味精敏感,所以出面食饭已经好少饮汤,今次真系破例,因个汤好清甜!!一句:「好饮!」
之后我地就食点心,肠粉我必叫!原因是联邦既肠粉一直系我「点心肠粉」挂行榜里系稳居榜首!!咁耐无食,试下个水准先! 个皮薄到呢~~真系好好食,佢同出面既肠粉真系冇得比,人地d皮又厚一旧旧粉咁~联邦既肠粉一流! 于是,又多叫个水磨肠,即系平时出面叫既布拉肠!!哗,真系very good!!又绵又滑! 然后,屋企人再叫既「珍珠鸡」、「潮州粉果」、「煎酿豆腐」上埸! 潮州炒果超足料,虽然个皮厚咗d,但由于热辣辣上,所以都不失其风味! 酿豆腐平时就好少叫,因为多数件豆腐好"鞋"唔好味!但估唔到联邦既酿豆腐非常ok!!原本叫到唔食,妈咪猛咁叫我试,依??真系坚滑同好味!!
最后还叫了其他点心,味道都比出面既大牌子酒楼好!!我地决定以后多D嚟「联邦」饮茶!!
题外话/补充资料:
呢间酒楼既侍应好有礼貌!抵赞!