2016-08-11 2100 浏览
< 真.煲仔王 >今日黎到筲箕湾一间好隐蔽既港式餐厅,的确地方唔易揾,因为系条小巷入面所以冇乜人留意到,不过唔紧要啦,好食既地方怕咩远怕咩难揾呀,搭下 ding ding 捉下小精灵转眼间就到啦,餐厅入面都充满港式味道,地方都几宽敞,目测坐到连埋上层应该坐到一百个人左右啦,而墙上挂哂特色小炒既餐牌,仲有餐牌入面冇既餐牌,另外一赞既系招呼好周到,服务对于 baby 黎讲都好重要 😎< 腊味虾干饭 $80 > (Score: 8.5/10)呢镬真系坚系堡仔饭,唔通深水埗食果啲湿既整熟就算,呢个煲仔饭坚系炭烧,打开个盖一闻都闻到果份诚意,啲饭收哂水仲有我最期待的饭焦,重点系煲饭系超级香,果啲腊味味,真系一闻就晕低,加上服务一流,贴心开盖盖,然后帮你倒一半酱油,再摆返个盖上面焗一两分钟,然后再开返问够唔够味,呜呀,好够味呀,饭味同人情味 💕< 白灼爽猪肚 $78 > (Score: 7/10)我就唔系咁钟意食内脏架姐,但系店员推介同埋我友人想食既情况下就叫左,我一食,觉得唔错几好味,主要佢既整法整得好食,整得好鲜,然后配上呢个蒸鱼酱油,带到个鲜味
< 真.煲仔王 >
腊味虾干饭
< 腊味虾干饭 $80 > (Score: 8.5/10)
白灼爽猪肚
< 白灼爽猪肚 $78 > (Score: 7/10)
我就唔系咁钟意食内脏架姐,但系店员推介同埋我友人想食既情况下就叫左,我一食,觉得唔错几好味,主要佢既整法整得好食,整得好鲜,然后配上呢个蒸鱼酱油,带到个鲜味出黎,而友人就话好爽好弹,好好味!
糖醋生炒骨
< 糖醋生炒骨 $68 > (Score: 6.5/10)
个皮炸得几香脆同埋个芡汁整得几好,但系肉有点儿韧实,如果再多啲镬气同热气会更好,不过都几大碟几抵食既!
椒盐鲜鱿
< 椒盐鲜鱿 $70 > (Score: 7.5/10)
呢味鲜鱿好够椒盐味,岩哂重口味既朋友 😋 炸得好脆而且镬气热气十足,鱿鱼好爽好入味,正!
蒜蓉粉丝蒸娃娃菜
< 蒜蓉粉丝蒸娃娃菜 $65 > (Score: 9/10)
点解我会比 9 分呢,因为真系正到不得了,超大碟不再讲,整得超级好食的说 😍😍😍😍😍 系用上蒸扇贝既方式去整呢道娃娃菜,将我最爱既娃娃菜同蒜蓉同粉丝一齐蒸,再加埋鲜味既蒸鱼酱油,真系世界级,虽然 baby 都整过一样咁好食,冇谂过系出面都食到呢只味,真系好香好好食,必叫 ❤️
腊味虾干饭
白灼爽猪肚