2020-06-20
难得空闲去找在葵芳工作的友人食个靓lunch,山长水远黎到当然希望食到附近啲特色野友人就极力推荐呢间鱼汤出晒名嘅餐厅。我哋约1:00到达餐厅门口,当时喺30几度嘅天气下当时已经有好多人汗流浃背咁在外面排队。我哋拎到写住4号既飞,虽然系lunch hour但我地都只系大约等咗10几分钟就有位入到去为我哋分配左一张二人枱,因为疫情关系所以间起咗啲纸板,变得略为迫夹,但系无减我对食物嘅期待!友人叫咗一碗鲩鱼腩鱼汤米线,我就叫咗一碗猪软骨鱼汤米线。餐厅姐姐好好心咁提我地鲩鱼片有好多细骨,鲩鱼腩就系大骨免得我地叫错,呢个举动我觉得10分窝心过咗一阵我哋嘅米线终于到咗!第一啖梗系饮汤先啦!嗯!果然不负我所望,个汤饮得出系真鱼煲出嚟,完全冇味精,好清又重香鱼味!差唔多饮晒成碗都唔口渴超级正!偷吃左有人一旧鱼腩。鱼腩十分清甜少骨又唔腥,推介!而猪软骨就带有少少南乳味,份量亦十足。不过我个人偏重口味,所以略嫌佢唔系好够味总体来讲呢餐十分满意我会话呢度嘅食物偏清淡,重口味嘅朋友如果想食清啲我10分推荐呢度