2022-09-04
有friend好中意打边炉,次次约亲我都喺去火锅店,本来都冇点期待,结果呢间酒锅都几俾到惊喜我,环境舒服,食物有gimmick得黎素质都唔错。《酒火入锅》次次拣火锅汤底都有选择困难,而呢个锅有5个口味,包括左番茄波士顿龙虾锅、潮州沙嗲锅、四川麻辣锅、清汤萝卜牛腩同埋木瓜锅,一次过试晒唔同口味。除左木瓜锅,其余4个汤底都几好味,木瓜锅主要喺用黎做喷火gimmick用的,店员会喺木瓜锅上浇酒,然后用火点燃,制造火焰升腾嘅视觉效果,但因为呢个汤底有酒味,我就冇用黎涮食物。番茄同沙嗲汤底够惹味,可以提升食物嘅鲜味,麻辣汤底辣度适中,清汤就好鲜甜,四个口味都不相伯仲,各有优点。《黑毛猪豚腩肉玫瑰花拼盘》呢个拼盘大大份,豚肉肥瘦适中,又够油香,而且肉片够厚肉,食落真喺啖啖肉,最为配沙嗲汤底,食落最香甜惹味。《开心小企鹅》呢个喺企鹅形状嘅墨鱼丸,造型可爱,而且煮完都keep到个样,企鹅嘴系枸杞黎,整体口感弹爽。《什菌拼盘、蔬菜拼盘》食材新鲜,处理得好干净,以为望落唔算多,但其实好大份,三个人都好够食。《黑松露虾蟹饺、韭菜饺》两款饺子都皮薄肉馅多,黑松露味好突出,配合虾蟹肉馅味道香甜,而韭菜饺亦都鲜美
除左木瓜锅,其余4个汤底都几好味,木瓜锅主要喺用黎做喷火gimmick用的,店员会喺木瓜锅上浇酒,然后用火点燃,制造火焰升腾嘅视觉效果,但因为呢个汤底有酒味,我就冇用黎涮食物。 番茄同沙嗲汤底够惹味,可以提升食物嘅鲜味,麻辣汤底辣度适中,清汤就好鲜甜,四个口味都不相伯仲,各有优点。 《黑毛猪豚腩肉玫瑰花拼盘》
呢个拼盘大大份,豚肉肥瘦适中,又够油香,而且肉片够厚肉,食落真喺啖啖肉,最为配沙嗲汤底,食落最香甜惹味。 《开心小企鹅》
呢个喺企鹅形状嘅墨鱼丸,造型可爱,而且煮完都keep到个样,企鹅嘴系枸杞黎,整体口感弹爽。 《什菌拼盘、蔬菜拼盘》
食材新鲜,处理得好干净,以为望落唔算多,但其实好大份,三个人都好够食。 《黑松露虾蟹饺、韭菜饺》
两款饺子都皮薄肉馅多,黑松露味好突出,配合虾蟹肉馅味道香甜,而韭菜饺亦都鲜美多汁,大大只好抵食。